Об’єднати зусилля і досвід у відстоюванні інтересів жителів області, ефективно впливати на політичні процеси — таке завдання поставила перед собою новостворена громадська організація «Асоціація народних депутатів Вінниччини».

Понад 40 народних депутатів представляли в парламенті інтереси області упродовж усіх років незалежності держави. Більшість з них увійшла до складу нової організації. Це ті, кого добре знають в регіоні, хто у свій час вирішував важливі питання — газифікації населених пунктів, ремонту доріг, будівництво шкіл, лікарень, дитячих садків.

Про це говорив на першому засіданні обраний голова Асоціації народний депутат України чотирьох скликань академік Національної академії аграрних наук, президент Вінницького національного аграрного університету Григорій Калетнік. За його словами, до складу асоціації увійшли народні депутати, п’ятеро з яких працювали на посаді голови облдержадміністрації, стільки ж обиралися головою облради, четверо були заступниками керівників області.

— За плечима учасників нашої Асоціації серйозний досвід державотворення, участь у підготовці законопроектів, прийнятті важливих рішень, — зазначив Григорій Калетнік. — Створена нами організація дозволить об’єднати їхні зусилля і досвід для подолання викликів, що їх ставить сьогодення.

Виступаючі зійшлися на думці, що їхнє починання непросте і дуже відповідальне. «Але ми не можемо по-іншому, бо ми тут народилися, тут проживаємо, тут живуть, навчаються і працюють наші діти, — наголосив один з учасників зібрання. — Тому зобов’язані долучатися до вирішення питань розвитку рідного краю».

Говорячи про виклики, народні обранці з прикрістю констатували, що упродовж усіх років незалежності так і не вдалося досягти показника рівня ВВП, який був у 1991 році. За останнє десятиліття частка промисловості у структурі ВВП знизилася майже у два рази, натомість нині в українській економіці домінує сфера послуг, питома вага якої становить 59 відсотків. Лише аграрії виявилися найбільш конкурентоспроможними, збільшивши частку продукції майже у три рази.

Активну дискусію викликало обговорення аналітичних матеріалів про стан соціально-економічного розвитку країни, зокрема, освіти, медицини, зарплат, пенсій, трудової міграції. На думку учасників зібрання, велику небезпеку несе законопроект щодо продажу землі, це може призвести до втрати головного національного багатства, аж до втрати самої держави.

Парламентарії вносили свої пропозиції з такою само активністю, як робили це у свій час з трибуни Верховної Ради. Окремо наголошувалося на необхідності донесення до людей об’єктивної інформації.

Логічно прозвучав висновок: «У складний для країни час народні депутати попередніх скликань не мають права залишатися пасивними спостерігачами, активно долучатися до розв’язання окреслених проблем».

З метою ефективної роботи вирішили створити робочі органи Асоціації, налагодити комунікацію зі структурами влади усіх рівнів, громадськими організаціями та засобами інформації.

Вінницька область.