Цього року ЗНО складатимуть понад 346 тисяч учасників тестування, які завершуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти. Йдеться про випускників шкіл та учнів, слухачів або студентів закладів професійно-технічної і вищої освіти. У тестуванні за бажання братимуть також участь випускники минулих років.

Як повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти, реєстрація для участі в ЗНО-2020 триватиме до 24 березня включно. Комплекти реєстраційних документів для проходження державної підсумкової атестації (ДПА) у формі ЗНО керівники закладів освіти можуть надіслати до 17 березня включно.

Абітурієнти матимуть змогу скласти тестування щонайбільше з чотирьох навчальних предметів. Загалом ЗНО проводиться з 11 дисциплін.

На запит учасників завдання сертифікаційних робіт із шести навчальних предметів перекладатимуться кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською та угорською мовами.

Випускники шкіл, студенти професійно-технічних закладів і коледжів реєструватимуться для проходження ЗНО у своєму закладі освіти. Скориставшись сервісом «Зареєструватися» на веб-сайті УЦОЯО, потрібно створити реєстраційну картку, підготувати дві фотокартки розміром 3х4, зробити копію паспорта (сторінки з фотокарткою, прізвищем, ім’ям та по батькові). Після цього необхідно сформувати комплект реєстраційних документів та подати його особі, відповідальній за реєстрацію у відповідному закладі освіти.

Випускники минулих років реєструватимуться й надсилатимуть комплект реєстраційних документів до регіонального центру оцінювання якості освіти самостійно. Потім вони зможуть перевірити стан опрацювання своїх документів. Для цього треба ввести номер реєстраційної картки в поле спеціального сервісу «Стан опрацювання документів».

До 24 березня триватиме реєстрація й на основну, і на додаткову сесії ЗНО. Першу проводитимуть з 21 травня до 15 червня, другу — з 25 червня до 17 липня.

Для участі в додатковій сесії ЗНО в основний період реєстрації, тобто з 3 лютого до 24 березня, зможуть подавати документи мешканці тимчасово окупованих територій або населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, а також розташованих на лінії зіткнення, або переселені з них. Крім того, у цей самий період реєструватимуться абітурієнти, які хочуть складати ЗНО з двох предметів, час тестування з яких під час основної сесії збігається. Таку саму можливість отримали особи, які за релігійними переконаннями не можуть узяти участь у зовнішньому оцінюванні з окремих навчальних предметів, що проводяться в певні дні; вказали на необхідність створення особливих (спеціальних) умов проходження зовнішнього оцінювання, що можуть бути забезпечені лише під час додаткової сесії; у період проведення основної сесії зовнішнього оцінювання з окремих навчальних предметів братимуть участь у міжнародних або всеукраїнських заходах (змаганнях, конкурсах, олімпіадах тощо), включених до офіційних заходів МОН, Міністерства культури, Міністерства молоді та спорту, складатимуть державні іспити, перебуватимуть за кордоном.

У додатковий період реєстрації (з 4 до 18 травня) зможуть подавати документи особи, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та не встигли зареєструватися для участі в ЗНО в основний період.

Підтвердженням факту реєстрації для участі в зовнішньому оцінюванні є сертифікат, який буде надіслано в індивідуальному конверті разом із реєстраційним повідомленням учасника зовнішнього незалежного оцінювання.

Індивідуальні конверти особам, які проходять ДПА у формі ЗНО, надсилаються за адресою навчального закладу, решті — за адресою, вказаною в реєстраційній картці.

Для учасників з особливими освітніми потребами під час ЗНО буде створено додаткові (спеціальні) умови. Зокрема, дітям із вадами зору можуть дозволити використовувати лупу або ж виконувати завдання в тестовому зошиті, надрукованому більшим шрифтом (шрифтом «16»). За бажання вони також зможуть виконувати завдання в зошиті, надрукованому рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Проте згадані зошити видаватимуть тільки під час додаткової сесії ЗНО. Шрифтом Брайля надрукують завдання з української мови та літератури, математики, історії України та біології.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА з архіву «Голосу України».