Юлія Головатюк-Унгуряну та житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Сторони зобов’язалися впроваджувати в регіоні інструменти стимулювання енергозбереження та підтримки заходів, спрямованих на підвищення рівня енергоефективності будівель.

Повідомляється, що спільна діяльність тих, хто підписав документ, сприятиме економії споживання енергетичних ресурсів і зменшенню витрат на комунальні послуги ОСББ, поліпшенню зовнішнього вигляду будівель, продовженню терміну їх експлуатації, підвищенню рівня комфорту та умов проживання тощо. Фонд надаватиме підтримку ОСББ у реалізації заходів із термомодернізації багатоквартирних будинків, осучаснення систем централізованого опалення, котелень, допомагатиме залучати банківське фінансування для ремонту житлового фонду.

Церемонія підписання меморандуму відбулася під час презентації Програми підтримки енергоефективності у багатоквартирних будинках «Енергодім» для регіональних ОСББ, яка передбачає часткове відшкодування витрат об’єднань на заходи з енергоефективності. Вона реалізовується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією, Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH та Програмою розвитку ООН.

За словами директорки Фонду енергоефективності Юлії Головатюк-Унгуряну, реалізація програми дасть українцям змогу не лише економити на комунальних послугах та підвищити рівень енергоефективності житла, а й забезпечить дотримання міжнародних зобов’язань нашої держави у сфері енергоефективності, сприятиме зниженню рівня викиду парникових газів і впровадженню заходів з енергозбереження й ефективного використання енергетичних ресурсів.

Зазначається, що Фонд енергоефективності розпочав адаптацію місцевих програм підтримки ОСББ до програми «Енергодім». Нині в обласному центрі діє програма «Муніципальний енергетичний план території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади на 2017—2020 роки», що передбачає відшкодування відсотків або частини тіла кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК, ЖК у кредитно-фінансових установах на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів і проведення робіт з впровадження енергозберігаючих заходів. За інформацією прес-служби міської ради, нині в Житомирі ОСББ функціонують у 392 багатоквартирних будинках, а загалом в області налічується понад 600 таких об’єднань.

Фото з сайту міськради.