Зокрема, за інформацією начальника обласного управління ДСНС полковника служби цивільного захисту Віталія Миронюка (на знімку), протягом минулого року чергові караули пожежно-рятувальних підрозділів здійснили майже вісім тисяч виїздів, з них понад дві тисячі — на гасіння пожеж і загорань, приблизно три тисячі — на ліквідацію надзвичайних подій іншого характеру, стільки само — на тактичні навчання і заняття. Бійці підрозділів управління забезпечили реагування на чотири надзвичайні ситуації та 5 тис. 280 надзвичайних подій, з яких — 2 тис. 234 пожежі. Під час ліквідації надзвичайних подій врятовано 59 людей і матеріальних цінностей на понад 32 млн грн.

Водночас ситуація залишається напруженою, адже протягом минулого року на території області внаслідок пожеж загинула 51 особа, тож рятувальники продовжуватимуть активну профілактично-роз’яснювальну роботу. За інформацією прес-служби ДСНС, усі постраждалі стали жертвами власної необережної поведінки в побуті.

Найбільш резонансною надзвичайною ситуацією стало призупинення роботи котелень та теплопостачання у місті Світловодську через пориви трубопроводів мереж централізованого теплопостачання. До ліквідації аварії та надання допомоги постраждалому населенню було залучено понад двадцять одиниць техніки та 83 людини з особового складу трьох районних підрозділів та аварійно-рятувального загону спеціального призначення (АРЗСП).

Загалом підрозділи залучалися 38 разів. У мобільних пунктах обігріву отримали допомогу майже півтори тисячі громадян.

Упродовж року групою піротехнічних робіт АРЗСП було здійснено 1 тис. 257 виїздів та знешкоджено 731 вибухонебезпечний предмет часів Другої світової війни. Крім того, піротехніками управління було обстежено понад півтори тисячі квадратних метрів території Луганської області, виявлено та знешкоджено півтора десятка вибухонебезпечних предметів.

Групою водолазно-рятувальних робіт АРЗСП здійснено 14 виїздів для пошуку громадян, які потонули, та діставання з водойм області транспортних засобів.

Органами державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки здійснено 3 тис. 25 планових і 2 тис. 618 позапланових перевірок об’єктів. За порушення (невиконання) вимог правил пожежної та техногенної безпеки і початок експлуатації без відповідної декларації складено 4 тис. 727 протоколів про адміністративне правопорушення, понад 4,5 тис. осіб притягнуто до відповідальності. До окружних адміністративних судів подано 102 позовні заяви щодо застосування заходів реагування до суб’єктів господарювання, протипожежний і техногенний захист будівель та підприємств яких перебуває на низькому рівні, а наявні порушення загрожують життю і здоров’ю людей.

Нині управління веде активну роботу зі створення місцевих пожежно-рятувальних підрозділів і мереж надання публічних сервісів. Відповідно до Європейської моделі, система пожежної охорони має на 40% складатися з державних підрозділів пожежної охорони і на 60% — з місцевих, основна роль яких — початкове реагування на надзвичайну подію та стримування пожежі до моменту прибуття державних підрозділів. Нині в Кіровоградській області з 56 необхідних підрозділів місцевої пожежної охорони вже функціонує 26. Створення таких підрозділів на території восьми об’єднаних територіальних громад є першочерговим.

Для результативного виконання завдань, покладених на службу, вісімнадцять підпорядкованих підрозділів управління вже забезпечено сучасною спецтехнікою, решта — очікує на неї.

Кіровоградська область.

Фото прес-служби управління ДСНС в Кіровоградській області.