Такий вигляд часто мають вулиці Кропивницького через регулярні пориви мережі водопостачання, які не ліквідовуються днями, а то й тижнями.

Уже починаючи з лютого загальний тариф на водопостачання та водовідведення в Кропивницькому та кількох містах обласного значення може зрости на понад 20 відсотків і становитиме більш як 37 грн за куб! Для жителів кількох міст Кіровоградщини така ситуація була б зрозумілішою, якби не так давно, у листопаді минулого року, тарифи на зазначені послуги вже не було підвищено до нинішньої рівня — 30,68 грн/куб. м. З іншого боку, якщо майже половина питної води виливається в землю, то й половина тарифу — це плата за втрачене. Про яке раціональне господарювання може йтися?! 

Знову обіцянки...

Громадські слухання щодо підвищення ціни на водопостачання відбулися у Кропивницькому 24 січня. В обговоренні взяли участь керівники та працівники Обласного комунального виробничого підприємства «Дніпро-Кіровоград», представники обласної ради й облдержадміністрації та мешканці міста. За словами генерального директора підприємства Романа Ілика, торік водогін обрахував свої планові показники. Цю інформацію передали до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яка перевірила їх та активізувала на кінець 2019 року. Вже ухвалено проект постанови комісії про тарифи на 2020 рік. У суму понад 37 грн/куб. м заклали всі витрати підприємства. Врахована і виплата за кредитом у розмірі 49 млн грн, який взяли на модернізацію водогону.

За інформацією адміністрації підприємства

На зміну тарифів вплинули передусім кілька чинників. Майже на два відсотки зменшилися обсяги реалізації послуг. Водночас майже на півтора відсотка зросли витрати на зарплату. Збільшилися і витрати, пов’язані з обслуговуванням кредитних проектів Міжнародного банку реконструкції та розвитку, загалом — на понад 50 млн грн. Ще кілька мільйонів передбачено на збільшення амортизації в зв’язку з введенням в експлуатацію основних засобів та зростання затрат на реагенти, пально-мастильні матеріали тощо. Понад 10 млн грн передбачили як обігові кошти за рахунок планового прибутку та для авансування електропостачання. А також, відповідно до п. 3 постанови НКРЕКП від 17 травня 2019 року № 757, передбачено вилучення коштів на суму невиконаних заходів Інвестиційної програми 2018 року в розмірі 10 695 тис. грн з централізованого водопостачання та 4 802 тис. грн з централізованого водовідведення.

Керівник комунального підприємства вкотре пообіцяв, що містян чекає поліпшення послуг — у нинішньому році знову планують провести низку заходів, щоб зменшити витрати води та поліпшити її якість. Однак у жителів складається враження, що їх знову вводять в оману. Адже вони тільки й чують обіцянки керівництва водогону, але на краще нічого не змінюється.

Тим часом присутній на обговоренні юрист підприємства не став обтяжувати себе поясненнями, а порадив за відповідями на всі запитання звертатися до Антимонопольного комітету.

«Ні — тарифному свавіллю!»

Того ж дня на головну площу обласного центру, імені Героїв Майдану, люди вийшли на протест. Півсотні пенсіонерів зібралися під стінами облдержадміністрації і розгорнули плакати з гаслами «Ні — тарифному свавіллю!».

Свої вимоги учасники акції виклали також у листах, які спрямували до різних органів влади, зокрема — Президенту України.

Термін експлуатації труб наближається до завершення. Що далі?

Кілька років тому заступник генерального директора з технічних питань ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Микола Романюк повідомив, що у Кропивницькому більшість труб прокладено у 70-ті роки минулого століття. Відтоді минуло 50 років, тож термін експлуатації труб наближається до завершення. А половина з них уже є зношеними. Програма щодо поступової заміни труб, на реалізацію якої було взято кредит Світового банку, передбачала заміну лише 30 км труб. Тоді як вся мережа водопостачання підприємства становить майже 2000 км. Лише в обласному центрі їх прокладено 845 км. Неважко уявити різницю між 30 і 845! На той час втрати води з водогону становили 42% від загальних втрат. До 2012 року, тобто — створення об’єднання ОКВП «Дніпро-Кіровоград» в його нинішньому вигляді, загальні втрати води становили понад 50%. У 2017 році нормативні втрати водогону становили 38%, тоді як в європейських країнах втрати води становлять не більш як 10—15%. М. Романюк обіцяв, що до 2030 року підприємство вийде на показник 20% втрат. При цьому на модернізацію планувалося загалом позичити майже 44 млн дол. США. Передбачалося за п’ять років збудувати всі об’єкти модернізації і протягом наступних 20 років повертати позику. Тоді керівництво водогону усвідомлювало, що кредит доведеться повертати за рахунок збільшення тарифу. Але остаточний розмір цього тарифу точно спрогнозувати нібито не могли. Або просто не хотіли передчасно лякати людей цифрами.

Місцева влада вже змирилася з черговим підвищенням цін?!

На брифінгу, що відбувся 27 січня, голова Кіровоградської ОДА Андрій Балонь повідомив, що водопостачальника перевірять, щоб зрозуміти наскільки раціонально відбувалося освоєння інвестиційних коштів. Перевірка проводиться із залученням працівників апарату обласної ради. Водночас триває й розслідування за деякими фактами неправомірної діяльності підприємства. На думку керівника області, велика сума інвестиційних коштів освоюється непрозоро, та й люди не відчувають поліпшення якості води. А. Балонь зазначив, оскільки НКPЕКП уже погодила підвищення тарифів на воду в регіоні, то влада має зробити все, щоб якість води стала кращою.

Обласна рада теж не поспішає втручатися в ситуацію з водою. Як повідомив голова облради Олександр Чорноіваненко, проведення чергової сесії заплановано аж на березень.

Не дуже переймається питанням подорожчання води і міський голова Андрій Райкович. Натомість його турбує заборгованість городян за теплопостачання, яка досягла 40 млн грн. Тож за борги в Кропивницькому можуть відключити тепло. І очільник міста закликає населення міста вчасно оплачувати рахунки та погашати борги. Виходить, місцева влада вже змирилася з черговим підвищенням тарифів?!

Але ж обираючи нового Президента Володимира Зеленського, який серед іншого обіцяв зниження комунальних тарифів, містяни сподівалися, що його команда ставитиметься до проблем людей краще, ніж попередники.

Люди кажуть, якщо ситуація справді безвихідна і вартість води таки потрібно збільшувати, чи не варто обласній владі звернутися до Президента і просити сприяння у розв’язанні проблем ОКВП «Дніпро-Кіровоград» для зменшення тарифу?! Адже треба зрозуміти, що далеко не найбагатші жителі чотирьох міст Кіровоградської області справді не можуть оплачувати найвищі в Україні рахунки за воду. Вони чекають від влади відповідей і допомоги.

Факт

Нинішні тарифи були встановлені на засіданні НКРЕКП постановою від 19 листопада 2019 року № 2444 «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141», яка набрала чинності 27 листопада 2019 року, і становлять: з централізованого водопостачання — 16,94 грн/м куб. з ПДВ; з централізованого водопостачання — 13,74 грн/м куб. з ПДВ.

З урахуванням зауважень та пропозицій підприємства тарифи становитимуть: на послуги з централізованого водопостачання — 17,71 грн/м3 (без ПДВ); на послугу з централізованого водовідведення — 13,64 грн/м3 без ПДВ.

Фото з сайту Центральноукраїнського бюро новин «CBN».