Медики реєструють нового хворого на коронавірус у тимчасовій лікарні в місті Ухань.

Фото «Сіньхуа».

Порівняно з даними за попередню добу цей показник зріс удесятеро. Втім, місцева влада пояснює такий стрибок зміною методу діагностики. Кількість померлих від спричиненої коронавірусом пневмонії вчора зросла більш як удвічі та становила 242 особи. Загалом ця хвороба вже забрала життя 1350 людей. 1310 з них проживали в Хубеї. Загальна кількість підтверджених діагнозів у цій провінції, яка є епіцентром поширення COVID-19, становить 48 208 випадків, повідомляє агенція dpa.

Що стосується українців, то, як уже інформував «Голос України», нині підтверджено зараження коронавірусом двох наших співвітчизників, котрі є членами екіпажу круїзного лайнера Diamond Princess, який зараз стоїть на карантині біля берегів Японії. Обох хворих перевезено до лікарні. До слова, загалом на судні вже 218 хворих. 

На момент верстки номера ще не було відомо, чи врешті проведено заплановану ще на 11 лютого евакуацію понад півсотні українців з провінції Хубей. Рейс не раз переносили через, як пояснив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, необхідність мінімізувати ризики.

«Укрпошта» учора повідомила, що тимчасово припиняє відправляти всі види посилок до Китаю через значне скорочення рейсів до Піднебесної. Разом з тим у Міністерстві охорони здоров’я заспокоїли, що ще 5 лютого Україна отримала тест-систему для виявлення коронавірусу.

Тим часом Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) 11-12 лютого провела глобальний форум задля координації міжнародних науково-дослідницьких зусиль з метою зупинки спалаху коронавірусу. Зокрема, стало відомо, що перша вакцина проти цієї вірусної інфекції може бути готова протягом 18 місяців. Про це заявив журналістам очільник ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус.

Нині над тестуванням вакцини на мишах працюють вчені одразу кількох наукових осередків світу. Про старт випробувань заявили медики Імперського коледжу в Лондоні, повідомляє Science Alert. «Ми щойно ввели отриману з цих бактерій вакцину в організми мишей. Сподіваємося, що протягом наступних кількох тижнів зможемо визначити реакцію, яку ми можемо побачити в цих мишей, в їхній крові, їхню реакцію антитіл на коронавірус», — заявив дослідник Пол Мак-Кей. Паралельно тестування розробленої вакцини почалося в університеті Тунцзі в Шанхаї.

Водночас через побоювання щодо поширення COVID-19 скасовано проведення цьогорічного Світового мобільного конгресу в Барселоні, інформує «Дойче велле». Своє рішення організатори пояснили, зокрема, відмовою багатьох учасників приїхати на захід.

Також через спалах коронавірусу перенесено китайський етап автомобільних перегонів у класі «Формула-1» (F1), який мав відбутися 19 квітня в Шанхаї. «Рішення про перенесення гонки було ухвалене на прохання шанхайського промоутера з метою забезпечити здоров’я і безпеку персоналу, учасників чемпіонату та вболівальників», — йдеться у повідомленні F1. Шанхайська гонка — один з 22 етапів чемпіонату, що стартує у березні в австралійському Мельбурні.