Раніше президент Туреччини Реджеп Ердоган виступив з категоричним ультиматумом: «Якщо до кінця лютого сили режиму Башара Асада не відступлять за спостережні пункти Збройних сил Туреччини в Ідлібській зоні деескалації, то Туреччина буде змушена зробити це власними силами».

Але сирійська влада, якій активну підтримку надає РФ, проігнорувала попередження і продовжує обстрілювати турецькі позиції.

У відповідь Анкара нарощує військову потужність у зоні деескалації. У середу до кордону із сирійським Ідлібом слідом за бронетехнікою і спецпризначенцями було перекинуто й реактивні системи залпового вогню. У четвер міністерство національної оборони Туреччини оголосило про нейтралізацію ще 55 сирійських військових у провінції Ідліб.

Після того як переговори турецької і російської делегацій щодо врегулювання становища в Ідлібі завершилися без результату, до Туреччини прибула делегація США на чолі зі спецпредставником США по Сирії Джеймсом Джеффрі. Ще в аеропорту Анкари Джеймс Джеффрі заявив журналістам, що Росія і режим Башара Асада створюють загрозу безпеці військовослужбовців Туреччини, які несуть службу в Ідлібській зоні деескалації. Дипломат повідомив, що очолювана ним делегація має намір обговорити з турецькою владою ситуацію в Ідлібі для того, щоб надати Анкарі «максимальну підтримку».