Під час відвідування Головного центру підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота.
 


У лабораторії «Інституту здоров’я рослин» компанії «УКРАВІТ».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.      

Більше фото тут 

Під час робочої поїздки на Черкащину глава парламенту зустрівся з колективом військовослужбовців Головного центру підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота.

Легендарний начальник Головного центру Держ-прикордонслужби, заступник начальника Східного регіонального управління відомства Ігор Момот загинув у липні 2014 року, захищаючи у боях східні рубежі держави. Загалом на російсько-українській війні віддали своє життя за цілісність та суверенітет Вітчизни 15 військовослужбовців Головного центру підготовки особового складу Держприкордонслужби, п’ятеро з яких — офіцери.

Вшановуючи світлу пам’ять полеглих прикордонників, Дмитро Разумков поклав квіти до погруддя генерал-майора Героя України Ігоря Момота та до меморіального знака прикордонникам — героям АТО. На честь захисників рідної землі, які зі зброєю у руках до останнього подиху боронили кордони Української держави, на плацу відбулося урочисте шикування особового складу центру. Серед наставників нового покоління прикордонників — учасники АТО майор Ігор Волошин, старший прапорщик Петро Корнєєв, прапорщик Андрій Марченко. Всі троє фронтовиків нагороджені орденами «За мужність» ІІІ ступеня за бездоганне виконання надскладних бойових завдань. Загалом бойовими орденами нагороджено 29 військовослужбовців, з них 14 — посмертно.

— Ви одні з перших, хто став на захист територіальної цілісності України, — сказав, звертаючись до військовослужбовців, Дмитро Олександрович. — Щодня ми боротимемося за повернення кордонів нашої держави. І я переконаний, що ви служитимете на мирних українських кордонах.

Полковник Дмитро Коцеруба, начальник Головного центру підготовки особового складу Держприкордонслужби, познайомив високого гостя з особовим складом. Майже 70 відсотків викладачів та персоналу центру — учасники антитерористичної операції на сході країни, а також Операції об’єднаних сил. Загартовані фронтом військовослужбовці докладають максимум зусиль, аби нове поповнення прикордонників мало міцні знання, досконалі уміння та стійкий, бойовий, патріотичний дух.

Сьогодні у центрі навчаються 295 курсантів-контрактників. З них 225 — чоловіки, 70 — жінки. З кожним роком збільшується кількість жінок-військовослужбовців, котрі вирішили стати вартовими державного кордону. Серед курсанток — представниці династій прикордонників, доньки та сестри учасників АТО.

— Останніми роками цінність української армії, українських прикордонників зросла безмірно, — сказав, виступаючи перед курсантами, Дмитро Разумков. — На жаль, за це розуміння держава і всі ми заплатили високу ціну. Для мене як для громадянина цієї країни  дуже важливо, щоб на кордонах нашої держави стояли наші прикордонники. Я думаю, що і ви, і ми робимо все, що залежить від нас сьогодні.

У Головному центрі доповіли главі парламенту, що успішно триває проект «Нове обличчя кордону». Відбір та навчання у рамках проекту здійснюється за сприяння Посольства США в Україні, Міжнародної організації міграції, ОБСЄ, інших міжнародних інституцій. За широкої міжнародної підтримки центру надається матеріально-технічна та навчально-методична допомога. Дмитро Разумков оглянув центр підготовки протидії розповсюдженню зброї масового знищення, інтерактивно-електронний тир.

Важливою подією також стало відкриття центру безпілотної авіації. Фахівці, котрі пройшли стажування у льотній академії й досконало опанували систему керування квадрокоптерами, тепер з успіхом передають свій досвід курсантам.

— Сьогодні у Верховній Раді України є випускники Головного центру підготовки особового складу Держприкордонслужби України, — продовжив спілкування з курсантами Дмитро Разумков. — Вони несуть іншу службу, мирну службу, працюють на користь країни. Сподіваюся, це непоодинокі випадки і що й надалі буде саме так.

Дмитро Разумков висловив подяку вартовим кордону від себе особисто, від парламенту та від українського народу і вручив нагороди Верховної Ради України групі військовослужбовців.

Глава парламенту також побував на черкаському агропромисловому підприємстві ТОВ «Компанія «УКРАВІТ» та виступив по місцевому телебаченню.

Черкаська область.