Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні розглянув проект закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» (№ 2013).

Один із його авторів народний депутат Михайло Цимбалюк («Батьківщина») наголосив, що проектом передбачаються підвищення стипендії студентам дітям-сиротам, і дітям, позбавленим батьківського піклування, у розмірі не менш як 150 відсотків розміру прожиткового мінімуму, а також щорічна виплата на придбання навчальної літератури у розмірі не менш як три місячні соціальні стипендії, призначені цим особам.

— Цей законопроект соціальний і дуже важливий, — каже Михайло Цимбалюк. — Нині у різних закладах навчаються понад 15 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Вони потребують підтримки держави, а тому на наступний 2021 рік у бюджеті необхідно передбачити понад 23 мільйони гривень для фінансування цієї категорії осіб. Розуміємо, що жодна фінансова допомога не замінить батьківського виховання, але все-таки може стати хорошим стимулом для навчання дітей.

— Ми вважаємо цей законопроект вкрай важливим, адже він стосується і дітей, які стали сиротами внаслідок війни на Донбасі, — зазначив народний депутат Микола Княжицький («Європейська солідарність»).

За результатами обговорення комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прий-
няти проект закону № 2013 за основу і передбачити набрання ним чинності з першого січня 2021 року.

Депутати також розглянули проект постанови про питання термінового вжиття заходів для забезпечення захисту прав та інтересів дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (№ 2117). Народний депутат Вікторія Гриб, співавтор проекту постанови, зазначила, що документ розроблено з метою спрощення процедури отримання особами, що мають фізичні чи психологічні травми внаслідок російської агресії на Донбасі, статусу «дитина війни».

— Тема захисту дітей — одна з пріоритетних, — наголосив народний депутат Юрій Павленко. — Уже було проведено комітетські слухання щодо надання реальної допомоги кожній дитині, що постраждала внаслідок війни на сході України. Депутат запросив авторів проекту взяти участь у виїзному засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, яке планується провести в Донецькій та Луганській областях.

За результатами обговорення цей проект постанови повернуто авторам на доопрацювання.

Народні депутати також розглянули проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров’я (№ 2684) та прийняли рішення надати профільному комітету свої рекомендації до проекту закону про державну підтримку жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» (№ 2435). Також на засіданні було розглянуто пропозиції до проекту плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2020 рік. Народні обранці заслухали інформацію представника Міністерства культури, молоді і спорту щодо виконання положень постанови Верховної Ради України «Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі України» та рішення комітету «Про підготовку до відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки» від 4 грудня 2019 року. Народний депутат Ірина Констанкевич наголосила, що комітет отримав пропозиції від Міністерства культури, молоді і спорту, Міністерства закордонних справ, обласних і міських рад щодо відзначення ювілею видатної письменниці і громадської діячки. Наразі розпочинається робота над підготовкою до друку повного зібрання творів Лесі України.

— Україна отримає нове видання без купюр, — каже Ірина Констанкевич. — П’ять тисяч примірників багатотомного видання буде передано бібліотекам країни. Це буде історичний крок.