На знімку: сцена з вистави «Самотня леді».

Фото надано театром.

Спершу — трохи цифр. Нинішньої зими цьому театру виповнилося рівно сто років. І одночасно пішов 70-й рік відтоді, як на славній сцені франківців почала працювати актриса Галина Яблонська. Її ім’я ви можете знайти в Національному реєстрі рекордів України, де сказано, що пані Яблонська — «актриса з найтривалішим періодом діяльності на сцені — 83 роки». Отже, на головну сцену України Галина Гілярівна майже сім десятиліть тому вступила не дебютанткою — перед тим кілька років працювала на провінційній сцені.

У виставі Петра Ільченка «Самотня леді» Галина Гілярівна грає стару актрису Лесю Богданівну. Ця п’єса не створювалася спеціально для неї, але пані Галина своєрідно «авторизувала» текст, внесла сюди кілька монологів героїнь, яких колись грала або хотіла зіграти, від Наталки Полтавки до Роксолани та Баби Параски з «Кайдашевої сім’ї». Отже, вистава — частково автобіографічна, своєрідний бенефіс актриси, яка свого часу працювала на сцені поруч із видатними франківцями Амвросієм Бучмою, Гнатом Юрою та іншими корифеями, засновниками театру. В «Самотній леді» партнерами пані Яблонської виступають чудові молоді актори-франківці Анастасія Добриніна та Олександр Печериця.

Ця вистава мудра й іронічна, трохи наївна, трохи сентиментальна, навіть, сказати б, старомодна. Зате від неї віє рідкісним нині теплом і затишком обжитого Дому. Недарма «Самотня леді» особливо припадає до душі тим, хто з якихось причин відірваний від своєї домівки. Приміром, солдатам у прифронтовій зоні, де цю виставу показували вже не раз.

А 19 лютого ювілейну — соту — виставу зіграють саме там, де вона народилася.