За документами товар, що ввозився до України, — болгарського виробника. Крім того, згідно з поданими до контролю водієм фірми-перевізника документами, вантаж завважки майже 15 тисяч кілограмів та загальною вартістю понад 61,7 тисячі євро переміщувався на склади однієї з київських фірм.

Проте під час здійснення митних формальностей з’ясувалося, що пакет документів на вантаж є подвійним. Ба більше, у папці виявили й письмове розпорядження, які папери пред’являти болгарським митникам, а які — українським. Таким чином, для здійснення митних формальностей перевізником було подано товаросупровідні документи, за якими вартість пасти вже збільшувалася на понад 22 тисячі євро.

Тобто імпортер намагався штучно завищити реальну її вартість під час ввезення до держави, щоб потім під час реалізації відповідно завищувати ціну на товар у роздрібній торгівлі.

З другого боку, те, що намагалися задекларувати значно вищу вартість, може сигналізувати й про незаконне виведення великих сум валютних коштів за межі митної території України.

Нині правоохоронні органи та фіскальна служба мають встановити ступінь вини посадових осіб фірми, якій можуть висунути підозру у спробі ввезення контрабанди та відмиванні коштів. А справу скерують до суду.