На засіданні міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою Рівненської області більшість ОТГ відстоювали своє право господарювати самостійно. Тож на цьому фоні здивувало повідомлення заступника голови Рівненської ОДА Ігоря Тимошенка, який відає питаннями децентралізації в області, про те, що Кричильська ОТГ Сарненського району виявила бажання і письмово звернулась з проханням приєднатись до Сарненської ОТГ.

Адже Кричильська ОТГ утворилась зовсім недавно шляхом об’єднання Кричильської, Коростської, Великовербченської сільрад Сарненського та Городецької сільради Володимирецького районів. І тут 22 грудня 2019 року відбулися перші вибори депутатів та голови ОТГ. Ось що розповів голова Кричильської ОТГ Микола Добриднік (на знімку):

— Нашу громаду Кабмін не визнав спроможною. Воно й справедливо, бо дефіцит бюджету нашої ОТГ — 60 відсотків. Нам не вистачає коштів на утримання закладів культури, дитсадків, навіть на управлінський апарат громади. Це шлях в нікуди. Тому ми прийняли рішення добровільно об’єднатися у потужну Сарненську ОТГ.

— Якби ми об’єдналися і створили громаду у 2015 році, то, як і інші громади, отримали б інфраструктурну субвенцію від держави і могли б створити власні джерела доходів. А оскільки ми її не отримали і навіть не включені у державний бюджет України, то ніякого розвитку громада не матиме, — каже Микола Добриднік. — Тому зараз і мені, і депутатам потрібно думати не про власні амбіції, а про перспективи розвитку громади. А вона у складі Сарненської ОТГ у наших тринадцяти населених пунктів, де мешкає 15 517 людей, є. У такому статусі матимемо більше можливостей для залучення інвесторів. Ми їх можемо спокусити площами, робочою силою. Звичайно, маємо на увазі інвесторів, які б розвивали екологічно чисті виробництва.

Рівне.

Фото надано автором.