На знімку: виступ Святослава Юраша уважно слухали Йосип Борто, Ольга Травіна і Світлана Мітряєва (зліва направо).

Народні депутати України Святослав Юраш, Роберт Горват і Ігор Кривошеєв, перебуваючи в Ужгороді, взяли участь у круглому столі «Подвійне громадянство: реальний стан, виклики, реакція держави та суспільства».

Захід ініціював Національний інститут стратегічних досліджень (НІСД).

Святослав Юраш, підкреслюючи важливість унормування кола питань, пов’язаних із подвійним громадянством та внесення відповідних змін до законодавства, зазначив: «Ми пройшли Рубікон... Законопроєкт, який стосується подвійного громадянства, внесений Президентом України до парламенту як невідкладний. Це узаконення становища, в якому перебувають наші громадяни по всьому світу».

Радниця при дирекції НІСД Світлана Мітряєва наголосила: «Мета круглого столу — аналіз різнобічних аспектів подвійного громадянства, їх ризиків та викликів у світлі реалізації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, об’єктивних розбіжностей та особливостей у моделях суверенного розвитку країн—членів ЄС та постреволюційної України, російсько-українського військово-політичного конфлікту навколо анексованого Криму і тимчасово окупованих районів сходу України».

А заступниця голови Закарпатської ОДА Ольга Травіна переконана, що питання, винесене на обговорення, є вкрай актуальним для України загалом і для Закарпаття зокрема: «Стан справ у царині громадянства, нинішня безпекова ситуація в державі потребують нових корисних рекомендацій фахівців для прийняття рішень законодавцями і представниками виконавчої влади. Тож велика подяка НІСД за організацію круглого столу».

Водночас перший за-ступник голови Закарпатської облради Йосип Борто виокремив дві складові: безпека держави та інтереси громадян. Посадовець вважає, що Україні, з одного боку, доцільно дозволити подвійне громадянство. Мільйони заробітчан виїжджають на роботу у країни ЄС і здобувають там громадянство. З другого боку, військово-політичний конфлікт на сході держави вимагає дуже зваженого підходу до вирішення питання подвійного громадянства.

Олена Малиновська, головний консультант відділу соціальної стратегії НІСД, розказала про світовий досвід щодо подвійного громадянства. Навела приклад США. Там офіційно не дозволено подвійне громадянство, але й не заборонено. Деякі американці автоматично мають подвійне громадянство, якщо, наприклад, вони народилися за кордоном або в народженої дитини у США батьки — іноземці.

Олена Малиновська порушила проблему щодо допуску біпатридів, людей з подвійним громадянством, до державної служби. В українському законопроєкті ці особи мають просто за-
значити в декларації такий факт.

Експерти підкреслили важливість проведення таких заходів у регіонах України, особливо прикордонних, і внесли рекомендації щодо законопроекту, поданого Президентом до Верховної Ради. Адже це питання так або інакше слід вирішувати.

Ужгород.

Фото  прес-служби ОДА.