Ич, чого захотіли! Так не буває, скаже читач. І буде цілком правий. Але зайдемо здалеку. Згадаємо, як оптимістично все починалося. Ми навіть сказали б — життєстверджуюче! Так, що хотілося вдихати на повні груди. Перед очима мерехтіли метелики, стрибали сонячні зайчики, у скронях стукотіло й блимало великими червоними літерами, наче на чарівному екрані: «Перемога, пере-мога, пе-ре-мо-га!»

Пам’ятаєте? Наприкінці грудня минулого року, тоді ще пані міністерка Мінрозгрому Альона Бабак на засіданні Ради розвитку громад і територій, що трапилася саме потому, як Україна й РФ досягли нарешті домовленості щодо транзиту російського газу через територію нашої держави для європейців, врегулювання взаємних претензій з Газпромом, перебуваючи під враженням та надихавшись тієї загальної ейфорії, промовляла: «...підприємства (комунтеплоенерго. — Ред.) мають фіксовані тарифи. Нині в межах такого тарифу ми даємо право на перерахунок. Ми розуміємо, що сьогодні для більшості підприємств ціни на газ менші, ніж ті, що враховані в чинних тарифах. Наприклад, у тому, який діє сьогодні (24 грудня 2019 р. — Ред.) на послуги підприємств ТКЕ, ціна газу врахована в розмірі 8300 гривень, а фактично підприємство купує його за 6200—6100 грн. У межах тарифу, при виставленні рахунку споживачам, підприємство може зробити перерахунок на газову складову тарифу...».

А шановний глава Кабміну Олексій Гончарук інтерпретував новину на свій лад на сторінці у Фейсбуці: «Щойно на Раді розвитку громад і територій звернувся до міських голів та органів місцевого самоврядування, щоб вони провели відповідні перерахунки. Українці повинні відчути зміни у своїх платіжках уже зараз, а не через 3—5 років. Ми дали необхідний механізм. Тепер відповідальність — на владі на місцях...»

Тобто, всі — і надавачі послуг у тому числі — достеменно знають, що ціни на газ зменшилися, але не поспішають знижувати їх для нас із вами — споживачів! Продовжують виставляти астрономічні рахунки за тепло газової генерації, незважаючи навіть на те, що зими, по суті, досі не було! А сніг нам лиш сниться. Тож одні, менш винахідливі, напевно, палять так, що мешканці змушені рятуватися від спеки, відкриваючи кватирки й двері під’їздів, а дехто, більш практичний, акумулює неспалене, щоб потім конвертувати його у майбутній відпочинок на теплих і сонячних островах Середземномор’я, винагородивши себе тим самим за зимові турботи і негаразди.

Та ми відволіклися. А саме час процитувати президента: «...ми знаємо, що ціни на газ зменшилися майже на 30%. А тарифи, на жаль, ні. Українці цього не (з)розуміють», — заявив Володимир Зеленський і доручив головам ОДА «повідомляти про те, як це питання вирішуватимуть у містах»!

Знаєте, найбільше розчулює те, що кожна нарада, зустріч закінчуються роздачею доручень усім відповідальним особам, установам, департаментам. Але ж це, напевно, передбачає, що колись вони всі зустрінуться і детально відзвітують. Так мало б бути. Але...

Голова Харківської ОДА Олексій Кучер, перейнявшись відповідальністю миті, навіть прокоментував те рішення уряду на своїй сторінці у Фейсбуці: «...майже все залежить від органів місцевого самоврядування, зокрема міських голів. Звертаюся до всіх причетних: готуйтеся до діалогу! Є всі передумови для того, щоб допомогти людям та зменшити розмір тарифів...».

От цікаво, чи зменшилися рахунки за тепло у Харкові та області? І на скільки? Додамо, що на тому ж вікопомному засіданні Ради розвитку громад і територій Олексій Гончарук — невідомо для чого — візьми й скажи, мовляв, «перерахунок є правом, а не обов’язком», звільнивши, виходить, тим самим керівників органів місцевого самоврядування від усяких зобов’язань та від докорів сумління. У кого, звісно, воно ще залишилося.

Минув місяць. Уже другий збігає. І що? За гучними словами та красивою картинкою забули, напевно, для чого збиралися! Спробуємо нагадати! Агов! Збиралися ви, щоб подбати про народ і для того, щоб домогтися від не чистих на руку (виходить так!) надавачів послуг, щоб не брали вони чужого і повернули те, що незаконно привласнили!

Кожен може навіть без калькулятора порахувати. Від восьми тисяч трьохсот та відняти шість тисяч сто п’ятдесят, отримаємо дві тисячі сто п’ятдесят! Уявляєте, які це гроші в масштабах одного лише Києва! На кожні 1000 кубів 350 кубів задарма. Тобто, вони вже оплачені споживачами! Хто ж вам таке подарує! Зубами треба триматися і не випускати такий ласий шматок!

Чомусь жоден чиновник, який брав участь у високоповажному зібранні не те що не сказав, не подумав навіть, що шалені кошти, взяті з людей у вигляді незаконної переплати, слід би було їм повернути! Але де там! Картинка вийшла й без того красива! Називається: «Влада переймається турботою».

Запитання! А чому ви не зобов’язали НКРЕКП переглянути тарифи на тепло? Вона ж національний регулятор! Чому не доручили АМКУ дослідити, а хто тут порушує закон «Про конкуренцію». Він же завжди проти монополій і на сторожі інтересів споживача! Наговорили-набалакали. Попозували перед камерами. Попросторікували-похизувалися удаваною турботою про людей і розійшлися. Заспокоїлися до наступного разу.

А ми тим часом наведемо кілька дописів із соцмереж: «...«Київтеплоенерго», агов! За грудень плата за опалення 1093 гривні, за січень нам виставили 2172 гривні! Збільшення рахунку — удвічі! Диспетчер пояснила «більш морозним» січнем. А ще порадила писати на ім’я гендиректора «Київтеплоенерго». Ми одні стикнулися з таким «покращенням»? Ситуація нагадує якесь масштабне шахрайство. Одним вартість опалення підняли, іншим — ні.

Вочевидь, щоб обурення не було масовим і не отримало широкої підтримки...

— У мене було 736,90, а тепер 889,54. На 152 грн більше за «морозні» дні. Сирець, «хрущовочка»...

— А у мене, на Нивках, мабуть, холодніше і більш зимно, ніж на Сирці. Куди вам зі мною тягатися! «Хрущовка» двокімнатна: було за грудень 2019 р. — 1065, за січень 2020-го —1614,38».

Додамо, що адреси та реквізити «потерпілих» є у редакції, ми готові надати їх і відповідальним особам КП «Київтеплоенерго», і шановним чиновникам НКРЕКП та АМКУ для детального вивчення та усунення фактів обману споживачів.

Тим часом на офіційному інтернет-порталі Києва 12 лютого з’явилася інформація про те, що у КП «Київтеплоенерго» розповіли про фактори, що вплинули на розмір нарахувань за опалення у січні цього року.

От уже де справжнє джерело чиновницької мудрості, спритності та нахабства. Дивляться у вічі і брешуть, доповнюючи ту брехню псевдонауковими картинками-інстаграмами. І не червоніючи навіть пишуть, що у Києві нарахування за опалення у січні 2020 року, порівняно з базовим тарифом, нижчі в середньому на 18%.

«...Водночас, — обурюються автори несвідомістю киян, — деякі клієнти зазначають, що нарахування... порівняно з січнем 2019 року або груднем 2019 року вищі. А в деяких випадках обсяги споживання тепла будинками в січні 2020 року більші, ніж минулого року, хоча зима тепліша...», — он які несвідомі!

І що ж ви думаєте? Чому так відбувається — пояснили! Вартість 1 Гкал тепла в січні 2020 року порівняно з базовою (тарифною) вартістю нижча майже на 300 грн і становить 1356,62 грн/Гкал. Це на 18% нижче за базовий тариф, затверджений на опалювальний сезон 2019/2020. При нарахуваннях за тепло враховується середньомісячна температура, визначена Укргідрометцентром...

Далі ще півсторінки дурниць про те, що показання лічильника зовнішньої температури в грудні 2019 року, зафіксовані станом на 23 число, а в січні 2020 року — станом на 28-ме, про те, що до розрахунку береться не календарний місяць, а кількість днів від і до фіксації даних лічильників в обох місяцях. Закінчують тим, що «за результатами опалювального сезону загальна сума нарахувань лишається такою ж». І нагадують, що всі клієнти «Київтеплоенерго» можуть отримати уточнення з проведення нарахувань у відділеннях Центру комунального сервісу. Скажемо, що про центри комунального сервісу і якість обслуговування у них — окрема розмова. А з усього того безсовісного і наглого просторікування робимо висновок, що доти, поки кожен абонент не матиме індивідуального лічильника і можливості регулювати температуру теплоносія на вході у квартиру, нас, споживачів, продовжуватимуть розводити, як сліпих кошенят. І Закон України «Про житлово-комунальні послуги», на жаль, не на нашому боці.

Ігор Черкашин, незалежний експерт з питань енергоефективності:

Мабуть, смішно говорити про довіру споживача до постачальників енергоресурсів... Є таке визначення «злодій на довірі»... Це висока кримінальна спеціалізація, що потребує знання психології людини, неабияких навичок у НЛП і формуванні потрібного емоційного стану жертви...

Так от, у спілкуванні зі споживачами продавці енергоресурсів навіть не намагаються до такої спеціалізації дотягти... Вони тупо грабують... Про яку довіру може йтися? Для її виникнення мусимо кардинально міняти дійових осіб, взаємини, контроль, нагляд...

Це значить, що від ідеології паразитування на кінцевому споживачеві слід переходити на ідеологію справедливих взаємин... Хто це зробить? Хто оголосить війну за захист прав споживача, щоб з «дійної корови» він перетворився на рівноправного партнера?.. Назвіть імена і посади!

Віктор БОНДАР, Ярослав ФАЛЬКО.

Інфографіка КП «Київтеплоенерго» з інтернет-порталу КМДА.

А тим часом у соцмережах:

Розслідування феєричних нарахувань «Київтеплоенерго» триває. Є такий сайт teplo. org. ua. Там можна перевірити дані загальнобудинкового лічильника багатоквартирного будинку. Простими словами — дізнатися, скільки у вас напалили.

З’ясувалося, у січні 2019 року, коли середньодобова температура була мінус 4,5 градуса, на опалення нашої шістнадцятиповерхівки (Відрадний, 55) пішло 123,5 гігакалорії, а у січні 2020-го, коли середньодобова температура становила 0,8 градуса, ми спожили аж 144,7 гігакалорії! Як таке може бути?! Зима б’є кліматичні рекорди, а нам рекордно палять газ?!

А тепер вишенька на цьому теплоторті — улітку наш будинок утеплили й поставили склопакети на 16 балконах пожежних сходів. Може це стало причиною, що виправдовує необхідність палити більше газу?

Це, звичайно, гірка іронія. Найгірше у цій історії те, що ми ніде не можемо знайти відповідальну особу. Куди не телефонуємо, нас постійно перенаправляють: «пишіть заяву на ім’я гендиректора», «сходіть у ЖЕК до бухгалтера», «напишіть заяву й будете разом з перевіряючими звіряти дані лічильника». Це зачароване й безумне коло.

І наостанок. Я не проти платити високу ціну за газ. Але хочу, щоб вона була чесною й прозорою.

Таня П.