У закладі, що розташувався в місцевій школі №4, навчатимуться діти з проблемами опорно-рухового апарату. Попередньо в приміщеннях було зроблено ремонт, закуплено спецобладнання та меблі. Учні з інвалідністю відтепер можуть безперешкодно користуватися двома поверхами школи завдяки спеціальному ліфту.

Відвідувати ІРЦ зможуть жителі не лише Новоукраїнської, а й Помічнянської ОТГ, а також усього Новоукраїнського району. Нині для 91 школяра тут організовано інклюзивну та індивідуальну форми навчання, а батьки отримуватимуть методичну й консультаційну допомогу фахівців.

«Ми дуже хотіли, щоб були створені комфортні умови для дітей з інвалідністю, щоб вони не сиділи вдома, а вчилися разом зі своїми однолітками, дружили, мали доступ до актового залу школи, їдальні тощо. Ми точно розуміли, що власними силами не встановимо ліфт. Програма USAID DOBRE повірила в нас і надала левову частину допомоги на реалізацію проекту. В нас ще багато планів», — розповів голова Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний.

«Те, що сьогодні зроблено — це дуже важливий крок для наших дітей, які навчаться спілкуватися з однолітками, швидше адаптуються та стануть повноцінними членами суспільства», — переконана мама третьокласниці з інвалідністю Тетяна Найдюк.

«Такий центр я бачу вперше, оскільки тут інклюзія розрахована на те, щоб об’єднати та інтегрувати дітей у суспільство», — зазначив керівник Програми USAID DOBRE Беррі Рід.

У відкритті ІРЦ взяли участь голова Кіровоградської ОДА Андрій Балонь, голова Новоукраїнської РДА Віталій Пастушенко, регіональний менеджер Програми USAID DOBRE Андрій Нагорний.

Оксана ЯКУНІНА, Петро МЕЛЬНИК.