Ситуацію ускладнює той факт, що переважну частину будинків старого фонду у центрі Чернівців міська влада втюкала мешканцям, попередньо не довівши «товар» до ладу. Будівлі в аварійному стані, а у місцевій пресі раз по раз з’являються тривожні зведення про падіння історичних уламків на людей і машини. Це створює реальну загрозу здоров’ю та життю чернівчан, особливо дітей, котрі ходять тротуарами, не звертаючи уваги на небезпеку.

Після реформи ЖКГ усі будинки перейшли з балансу міста на баланс власників, і вони тепер мають ремонтувати свої будинки. Але не всі мешканці мають кошти і бажання це робити. Тож нещодавно міськрада намагалася обговорювати це питання. 

Слушну пропозицію висловив начальник департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Чернівецької ОДА Олександр Пуршага. На думку чиновника, окрім вимушеного співфінансування, необхідно регулярно виділяти кошти на ремонти найаварійніших будинків у центрі міста, підключати підприємців-орендаторів перших поверхів. Спочатку наявний старий фонд потрібно обстежити і визначити, що обвалиться першим. З підприємцями діалогу вже не було років п’ять, а їх треба залучати до участі у порятунку будівель, де вони мають бізнес. Золоті слова на тлі загальної безгосподарності.

Звісно, до ремонтів у центрі міста унікальних австрійських та румунських будинків із шедевральною архітектурою не можна підходити по-солдафонськи. Потрібні око та рука реставратора. А це Чернівцям за нинішньої безгосподарності точно не по кишені. Необхідне втручання держави. Та хіба хтось чув про підготовку відповідного проекту звернення і розробку стратегії порятунку історичної забудови австрійської доби? Їх нема...