PGG — найбільше гірничодобувне підприємство у Європі, тут на восьми шахтах працюють майже 42 тисячі робітників, які за рік піднімають на-гора рекордні для Євросоюзу 30 мільйонів тонн вугілля.

Прикметно, що гірники своїми акціями протесту добиваються не лише підвищення заробітної плати, а й вирішення проблем вугільної галузі, що наростають. Спір колективу з власниками PGG щодо підвищення зарплатні на 12% триває ще з листопада минулого року. На зменшення масштабів акції протесту вплинуло, мабуть, надходження в переддень страйку на рахунки гірників 14-ї зарплати за 2019 рік. Профспілка навіть висловлює готовність піти на компроміс стосовно підвищення зарплати, але звертає увагу на необхідність комплексного вирішення складної ситуації, що складається на вугільному ринку.

У відповідь на акцію профспілок представники PGG заявили, що група забезпечує гірникам стабільне працевлаштування та гарантує гідну зарплату (на половину вищу від середньої в регіоні Сілезія), а також готова її підвищувати, проте «виключно пропорційно до отримуваних компанією прибутків».

Проте лідерів шахтарських профспілок більше турбує складна ситуація на ринку: йдеться про гори вугілля на складах шахт, що, на переконання активістів, спричинене, передусім, надмірним імпортом вугілля з Росії.

У зв’язку з чим цього тижня незалежна профспілка «Серпень 80» організувала блокаду широкої залізничної колії євротермінала «Славкув», куди прибуває російське вугілля.

Протестувальники прийшли до регіональних громадських приймалень кількох політиків правлячої партії, зокрема до приймальні прем’єра Матеуша Моравецького в Катовицях, аби в черговий раз звернути увагу на проблему імпорту зарубіжного вугілля, тоді як вітчизняне залежується на складах.

Представники профспілки «Серпень 80» погрожують: якщо проблему російського вугілля не вирішать, вони можуть вдатися до радикальніших акцій протесту на кордоні, аж до приварювання до колії локомотивів.

Водночас, за даними опитування United Surveys, 64% поляків готові відмовитись від енергії, що виробляється на базі вугілля, а 59% — платити вищі рахунки 
за електроенергію «невугільного походження».

Довідково

За даними Міністерства державних активів, за січень—грудень 2019 р. видобуток польського кам’яного та бурого вугілля становив відповідно 56 та 46 млн тонн. Прогнозується, що повний річний показник 2019-го буде нижчий за 2018-й. Експерти переконані, що Польща рухається у напрямку енергетичної кризи, результатом якої через 10 років стане закриття шахт. Зростає собівартість видобутку. Тож імпорт залишається дешевшим вирішенням.