«Відповідний документ уже подано до парламенту, і я думаю, що нам з колегами буде про що поговорити. Є певні проблеми, які потребують коментування, але також є безумовні досягнення та чіткий план реалізації завдань, які поставили Президент та Верховна Рада», — сказав під час брифінгу після завершення вчорашнього засідання уряду прем’єр Олексій Гончарук.

Кабінет Міністрів ви-значив основні напрями державної фінансо-вої підтримки аграріїв у 2020 році. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук повідомив, що передбачені для цього 4 мільярди гривень, зокрема, буде спрямовано на здешевлення кредитів, компенсацію вартості купівлі сільгосптехніки українського виробництва, а після ухвалення законопроекту про обіг землі також на здешевлення кредитів фермерам для її купівлі.

Відповідно до ухваленої постанови сільгоспвиробники також можуть розраховувати на державну підтримку розвитку тваринництва і переробки сільськогосподарської продукції, фінансову підтримку розвитку фермерських господарств, садівництва, виноградарства та хмелярства.

Прем’єр очолив створений під час учорашнього засідання уряду Координаційний центр з питань промисловості.

«Мета уряду — посилення співпраці між представниками промисловості та органами державної влади задля уникнення кризових ситуацій у галузі та забезпечення зростання промислового виробництва і створення нових робочих місць», — зазначив О. Гончарук і додав: це поки що оперативний крок, який має свідчити, що уряд приділяє цьому питанню велику увагу. До складу Координаційного центру ввійшли представники Міністерства фінансів, Мінінфраструктури, Мінекоенерго, Державної податкової і Державної митної служб, Держстату, а створення цього органу підтримали в Національному банку, Комітеті Верховної Ради з питань економічного розвитку і таких галузевих об’єднаннях, як «Укрметалургпром», «Укрлегпром», «Укравіабуд», «Укрмашбуд», Аграрний союз.

У цьому контексті прем’єр назвав важливим підготовлений урядом законопроект, який спрощує підключення до електромереж. «На жаль, ця проблема досі залишається гострою і ми залишаємося однією з найгірших країн світу щодо умов підключення до електромереж. Людям, які хочуть відкрити нове виробництво чи звичайний магазин, і далі дуже складно домовитися з монополістом, щоб підключитися до електромереж», — сказав він та підкреслив, що зловживання монополістів, а подекуди й вимагання хабарів, стримують прихід інвесторів, що уповільнює темпи створення нових робочих місць та негативно впливає на бюджети різних рівнів.

Ще один схвалений урядом законопроект — про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення. Зокрема, підприємства мають здійснювати моніторинг викидів та щорічно звітувати про до-
тримання умов інтегрованого дозволу. Якщо ж підприємство не звітуватиме або порушуватиме умови дозволу, його можуть анулювати.