Фото прес-служби Черкаської ОДА.
 


Під час мітингу-реквієму на ужгородському Пагорбі Слави.

Фото прес-служби Закарпатської ОДА.

«У 128-й окремій гірсько-штурмовій бригаді, яка захищала Дебальцеве, служило багато черкащан, — розповідає атовець Тарас Теліженко. — Не повернулося з того пекельного котла 17 земляків, побратимів по бригаді.

Сьогодні ми всі прийшли, щоб вшанувати пам’ять загиблих, підтримати рідних, які не дочекалися з війни чоловіків, батьків, синів»...

В обласному краєзнавчому музеї, де відбулися меморіальні заходи, колишнім командирам і бійцям 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Олександру Кутньому, Костянтину Марухіну, Олександру Литвиненку, Валентину Губенку за мужність і героїзм, виявлені у боях на Дебальцевському плацдармі, було вручено найвищу нагороду Черкащини — відзнаку «Холодний Яр», інформує наш власний кореспондент у Черкаській області Лідія ЛІСОВА.

***

На Алеї Захисників України у парку Металургів у Запоріжжі теж відбувся мітинг та покладання квітів до п’ятої річниці завершення Дебальцевської операції. Вшанувати подвиг українських воїнів прийшли очільники області, рідні та близькі полеглих героїв, ветерани Антитерористичної операції, військовослужбовці.

Серед загиблих під час Дебальцевської операції є і запоріжці — Олександр Основа, Анатолій Шумило, Олександр Шелепаєв, Сергій Мар’єнко, Ігор Щербина, Костянтин Закревський, Євген Дужик та Олександр Говоруха.

— Хлопці заради захисту своєї держави віддали найдорожче — життя. У боях під Дебальцевим загинув і мій син. Це велика втрата. Коли українська армія переможе, то ці втрати не будуть марними, — зауважив батько одного з героїв Микола Говоруха.

За загиблими провели молебень. Пам’ять полеглих вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів, повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА.

***

Ушанувати військовослужбовців, котрі захищали Дебальцівський плацдарм у 2014-2015 роках, на ужгородський Пагорб Слави прийшли керівники області, міста, громадськість, журналісти, священнослужителі та військовослужбовці, аби взяти участь у мітингу-реквіємі.

Ведучий виголосив: «Бої за Дебальцеве в середині лютого 2015 року стали одним із найтрагічніших епізодів війни на сході України. У цей день схиляємо голови перед пам’яттю героїв, які віддали життя в боротьбі за мир та свободу держави. Вічна їм слава!».

— Сьогодні відзначаємо п’яту річницю з дня спеціальної операції на Дебальцівському плацдармі, — цитує промову заступника голови Закарпатської облдержадміністрації Ігоря Шинкарюка прес-служба ОДА. — Ця дата для нас усіх є одночасно і найтрагічнішою в історії проведення АТО, і найгероїчнішою, зокрема, для нашої 128-ї гірсько-штурмової бригади. Її героїчні подвиги тривають понині. Велика кількість людей загинула під час виконання бойового завдання, але жоден військовослужбовець, котрий брав участь у бойових діях, не зробив і кроку назад. Закарпаття ніколи не забуде подвиг своїх воїнів. Ми щиро вдячні і вклоняємося вам та радіємо тому, що саме на території нашого краю дислокується такий героїчний підрозділ. Слава Україні!

Відтак промовець попросив усіх присутніх ушанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Салютна група у цей час здійснила постріли у пам’ять про полеглих воїнів.

— Немає нічого страшнішого за таку втрату, — сказала матір загиблого учасника бойових дій Андрія Палая Катерина Ключкович. — Вони загинули, захищаючи нас, загинули, щоб ми мирно жили, діти гуляли, а дорослі спокійно працювали. Син завжди просив мене не плакати і запевняв, що повернеться, і буде мир. Минуло вже п’ять років, а миру й досі немає, продовжують гинути наші діти, найкращі. Мусимо підтримувати воїнів. Низький уклін усім, хто сьогодні прийшов віддати шану загиблим, не забув про тих, завдяки кому можемо спокійно жити, — сказала мати бійця і звернулася з проханням спорудити в Ужгороді обласний меморіал в честь усіх загиблих у цій жахливій війні.

До учасників мітингу також звернувся перший заступник голови облради Йосип Борто, який згадав, що Указом Президента за бої під Дебальцевим командиру 128-ї гірсько-штурмової бригади полковнику Сергію Шепталі було присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота зірка», а депутат обласної ради майор Віталій Постолакі під Дебальцевим віддав своє життя за Батьківщину і нині покоїться тут, на Пагорбі Слави. Про героїчні і водночас трагічні події п’ятирічної давності, своїх бойових побратимів розповів учасник АТО, заступник військового комісара області Олександр Паламарчук.

Священнослужителі біля меморіалу полеглим відслужили поминальну панахиду, повідомляє наш власний кореспондент у Закарпатській області Василь НИТКА.

Вічна пам’ять героям!..