Київ. Вшанування пам’яті на Алеї Героїв Небесної Сотні.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

У центрі столиці відбулася Хода Гідності. На вулиці Інститутській біля Хреста на Алеї Героїв Небесної Сотні відбулась панахида за тими, хто віддав своє життя в боротьбі з режимом Януковича за демократичні цінності та європейський вибір незалежної України.

Президент України Володимир Зеленський разом із дружиною Оленою взяли участь у церемонії вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні (на знімку). Вони встановили лампадки біля Хреста, на місці загибелі активістів, повідомляє прес-служба ОП.

Цей день в Україні відзначається щорічно згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшановування подвигу учасників Революції Гідності й увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Під час протистояння в центрі столиці з 18 по 20 лютого 2014-го загинуло найбільше мітингувальників проти режиму Януковича — 78 людей. Наступного дня офіційна влада України юридично визнала загиблих жертвами режиму. На Майдані прощалися з убитими, яких у жалобних промовах назвали «Небесною Сотнею»...

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час зіткнень на вулиці Грушевського померли активісти Майдану вірмен Сергій Нігоян і білорус Михайло Жизневський. У той само день у лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами катувань активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалося 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані віддали своє життя 78 людей, після 20 лютого — ще 20.

***

Учора після Ходи Гідності біля будинку Офісу Президента відбувся мітинг, учасники якого — родичі Героїв Небесної Сотні, активісти Революції Гідності — тримали плакати із запитаннями: «Коли будуть покарані винні в убивствах на Майдані?», «Коли буде звільнено із ДБР адвоката Януковича Бабікова?», «Коли почнуться «кардинальні зміни» у справах Майдану?»...

У свою чергу т.в.о. директора ДБР Ірина Венедіктова записала відеозвернення, в якому запевнила, що ДБР робитиме все, щоб справи, пов’язані з подіями Євромайдану, були доведені до «логічного і справедливого» завершення. Також вона повідомила: «Державне бюро розслідувань ініціювало законодавчі зміни, які дадуть змогу притягти всіх винних осіб до відповідальності, в тому числі тих, хто нині ховається за кордоном».

«Сьогодні вся Україна відзначає День Героїв Небесної Сотні — людей, які повстали проти несправедливості на захист ідеалів демократії, громадянських прав і свобод, європейського майбутнього нашої країни. Вони були звичайними людьми — ученими, програмістами, художниками, студентами, вчителями, підприємцями... І всі вони віддали найдорожче — життя, щоб ми могли жити в новій, вільній і демократичній країні», — йдеться в тексті звернення Секретаря РНБО України Олексія Данілова із приводу Дня Героїв Небесної Сотні.

П’ятий Президент України Петро Порошенко під час церемонії вшанування пам’яті загиблих Героїв підкреслив, що українці завжди повинні пам’ятати, що Герої Небесної Сотні віддали своє життя за те, щоб Україна могла рухатися вперед і бути європейською країною.

«Шість років минуло відтоді, як перемогли гідність і воля. Ми завжди повинні пам’ятати, яку високу ціну заплатили за цю перемогу», — заявив Порошенко.

Фото з сайту president.gov.ua