18 лютого 2020 року Конституційний Суд України (КСУ) ухвалив рішення у справі за поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень пунктів 4, 7, 8, 9, 11, 13, 14, 17, 20, 22, 23, 25 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року № 1402-VІІІ (далі — Закон).

Унаслідок розгляду зазначеного подання КСУ визнав, що законодавчі положення, якими встановлено порядок припинення діяльності та ліквідації Верховного Суду України, не відповідають Конституції України. Зокрема, це стосується положення пунктів 4, 8, 9, 11, 13, 17 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону.

Водночас КСУ визнав такими, що не відповідають Конституції України положення пунктів 7 («та ліквідуються» в частині Верховного Суду України), 14 («судді Верховного Суду України») та 25 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону. А стосовно положень пунктів 20, 22 та 23 суд закрив провадження у справі.

Конституційний Суд рекомендував Верховній Раді України невідкладно привести положення законодавства України у відповідність до прийнятого рішення.

Нагадаю, що формально у нас досі існує два Верховні Суди. Рішення про ліквідацію Верховного Суду України так і не було ухвалено, натомість у 2016 році заснували ще один Верховний Суд і провели його формування відповідно до положень, визначених судовою реформою. Новий Верховний Суд розпочав свою роботу в 2017 році і функціонує нині, здійснюючи правосуддя. Як на мене, то рішення КСУ, яке набрало чинності з дня його ухвалення, не вплине на легітимність рішень, які було прийнято новим Верховним Судом. Проте це рішення КСУ дає зелене світло для припинення діяльності новоутвореного Верховного Суду і поновлення роботи Верховного Суду України. Чи будуть поновлені судді Верховного Суду України на своїх посадах, чи наберуть нових, а також як вирішуватимуть інші організацій-ні проблеми, пов’язані з виконанням цього рішення КСУ, покаже час. Адже наступні кроки унормування діяльності Верховного Суду має здійснити законодавець.