У ній засуджується російська інтерпретація історичних подій, що передували Другій світовій війні, повідомляє агентство  ERR.ee. Проти був тільки один депутат, ще шість — не взяли участі в голосуванні.

У преамбулі резолюції засуджується пакт Молотова-Ріббентропа разом із секретними протоколами, наслідком підписанням якого були «окупація країн Балтії і поділ Польщі двома тоталітарними режимами, що стало важливою передумовою початку Другої світової війни». В резолюції висловлюється підтримка Польщі та інших європейських країн, яких «Росія останнім часом відносить до винуватців розв’язання Другої світової війни», і засуджуються «спроби російської влади переписати історію, заперечуючи роль Радянського Союзу як одного з головних ініціаторів Другої світової війни й перекладаючи відповідальність на жертв агресії».

Наголошується, що Друга світова війна стала можливою як прямий наслідок підписання пакту Молотова-Ріббентропа між СРСР і Німеччиною, а фашистська Німеччина, комуністичний СРСР та інші тоталітарні режими винні в небачених за масштабами в історії людства масових убивствах, депортаціях і позбавленні життя й волі.

У резолюції також міститься заклик підтримувати проекти, які увічнюють пам’ять жертв тоталітарних режимів.

У пояснювальній записці до резолюції зазначається, що приводом для її прийняття стали провокаційні заяви російської влади з приводу причин, що призвели до початку Другої світової війни, а також перекручення історичних фактів в інтересах великодержавної ідеології.

Посол РФ в Естонії Олександр Петров заявив, що резолюція Рійгікогу — «це блюзнірство, це відверто недружній акт естонського парламенту, який ускладнить атмосферу наших двосторонніх відносин».

Раніше в Естонії відмовилися ратифікувати договір про кордон із РФ. Спікер парламенту Естонії Хенн Пиллуаас пояснив таке рішення тим, що ратифікація підписаного в 2014 році договору про російсько-естонський кордон призведе до анулювання положень підписаного в 1920-му Тартуського мирного договору, згідно з яким низка територій нинішньої Росії була закріплена за незалежною Естонією.