Про це заявив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу після засідання оперативного штабу Кабміну в Нових Санжарах, передає Укрінформ. Глава уряду завірив, що в жителів Нових Санжар, які протестували проти розміщення евакуйованих у санаторії, нема жодних підстав для хвилювань.

«Три медичні працівники, які перебували з евакуйованими людьми під час польоту, і надалі залишаються з ними. Плюс із ними на території місця обсервації буде ще один медик. Безпосередньо з розміщеними ні персонал медцентру, ні оточуючі не контактуватимуть», — зазначив він.

Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька повідомила у Фейсбуці про своє рішення пройти двотижневу обсервацію разом з усіма евакуйованими з Китаю громадянами.

«...Для того щоб своїм прикладом показати громадянам України, що їм нічого не загрожує. Це гідна позиція», — так прокоментував це рішення Прем’єр-міністр.

Гончарук завірив, що за евакуйованими громадянами постійно наглядатимуть медики-інфекціоністи, і ситуація перебуває під повним контролем уряду. Він також поінформував, що охорону санаторію, де розміщені евакуйовані із КНР громадяни, забезпечуватимуть 300 співробітників Нацгвардії, ще 100 нацгвардійців — у резерві.

У свою чергу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у телеефірі одного з каналів подякував рятувальникам і правоохоронцям за роботу під час протестних акцій у Нових Санжарах. І зізнався: те, що він побачив цього дня, його приголомшило. «Востаннє я таке бачив у Слов’янську наступного дня після його визволення, коли теж розмовляв з людьми. Я не знаю, що породило в людях таку невиправдану лють», — сказав Аваков.

Учора поліція відпустила 23 із 24 затриманих мітингувальників у Нових Санжарах. Про це поінформувала прес-служба МВС.

«Поліція Полтавської області повідомляє, що 20 лютого 24 найбільш агресивні особи затримані та доставлені до територіальних відділів Нацполіції. Всі особи ідентифіковані, на період досудового розслідування 23 затриманих відпустили додому, ще одна особа перебуває під вартою за статтею 208 КК», — йдеться у повідомленні.

Слідчі дії тривають.

Тим часом

Вірус, що вразив усіх

Коли верстався номер, навколо евакуації наших співвітчизників не вщухали пристрасті. До коментарів вдався керівник балетної трупи з Кривого Рогу Володимир Богданов. Сімнадцять його танцюристів теж були евакуйовані цього дня. За його словами, у танцюристів немає високої температури та інших симптомів захворювання, а є «шок від дороги, негативу і дикості людей!» — пише директор трупи. Він також зазначив, що дуже довго погоджували дату евакуації.

Словом, епопея триває і влада має зробити з цього висновки та навчитися контактувати з людьми на випередження, а не постфактум.

Фото: radiosvoboda.org