«На шпальтах світових медіа — хаос, паніка і протести у Нових Санжарах через евакуйованих із Китаю» — cаме так назвав «Голос Америки» матеріал, присвячений огляду світової преси та постів в соціальних мережах стосовно подій у Нових Санжарах. Серед причин протестів ЗМІ називають неправильну комунікацію з боку влади та зло-вмисну розсилку електронних листів із дезінформацією про начебто виявлення в Україні вірусу COVID-19.

«Сотні поліцейських були відправлені для підтримання порядку, дехто з них відтаскував протестувальників від натовпу», — повідомляє провідний американський канал NBC. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков «закликав протестувальників не піддаватись на провокації та проявити розуміння через необхідність таких тимчасових заходів», — інформує телеканал ABC. Французький France24 нагадав, що «Україна не має підтверджених випадків нового коронавірусу».

Про Нові Санжари пишуть навіть місцеві видання: у  Південній Кароліні, Айдахо, Кентуккі. «В наступні два тижні це, напевно, буде установою із найбільшою охороною в країні», — цитує видання Президента Володимира Зеленського.

Коментують події на Полтавщині і в соцмережах. 

«Безумство в Україні сьогодні. Ось що страх, брехливі новини й недовіра до системи можуть спричинити», — пише журналіст Крістофер Міллер. Він опублікував матеріал у виданні Buzzfeed, де говорить про заяву СБУ, що паніку спричинило «розсилання нібито від імені вітчизняного Міністерства охорони здоров’я листів з фейковою інформацією про начебто виявлення в Україні вірусу COVID-19». «Уже зараз можна стверджувати, що лист був розісланий з використанням одного з іноземних сервісів поштових повідомлень з підміною адреси відправника», — інформують в СБУ. У своїй статті Міллер посилається на слова Ніни Янковіц із вашингтонського аналітичного Центру Вілсона, яка вважає, що дезінформація стосовно хвороб «має величезний потенціал в Україні через високу недовіру до системи охорони здоров’я». «Поєднайте це з недовірою до інформації від урядових джерел, медіа, які шукають сенсації, і маєте рецепт паніки, особливо у випадку із пандеміями, як коронавірус».

Раніше своїх громадян із Китаю забрали США, Австралія, Філіппіни, Непал, Німеччина, Росія, Канада, Індонезія, Італія, Португалія та Франція. Про масові протести проти евакуації громадян в цих країнах не повідомлялось, інформує «Голос Америки».