Спроможність громади вимірюється не лише гідним бюджетом, а й забезпеченням населення всіма соціальними, медичними та публічними послугами. До цих послуг у Чмирівській ОТГ додають і працевлаштування. Поступово тут виробляють свою систему роботи з кадрами — їхню підготовку, працевлаштування і головне — наявність кадрового резерву. Нині у керівному апараті громади працює 31 особа, в тому числі й обслуговуючого персоналу, а коли громада була створена, її колектив складався з восьми осіб. Не йдеться про роздуті штати. Мова насамперед про розширення послуг для населення, яке, у свою чергу, дає змогу створювати нові робочі місця.

Наприклад, спочатку при громаді створили комунальне підприємство «Центр надання соціальної допомоги» і взяли на роботу соціальних працівників, які обслуговували самотніх людей, пенсіонерів, інвалідів, що потребують допомоги. Далі центр почали розширювати. Створивши при ньому відділення по роботі з сім’єю та молоддю, прийняли ще кількох фахівців. На цьому процес не закінчився.

Чмирівська громада стала учасником проекту UNICEF зі створення умов соціальної допомоги сім’ям, тож згодом послуги «Центру надання соціальної допомоги» будуть розширені. З’являються додаткові робочі місця, оскільки до роботи залучають психолога, соціальних педагогів, які працюватимуть з певною категорією дітей в сім’ях. Наразі у соціальному центрі працює сім осіб, а буде більше.

Створивши ще одне комунальне підприємство, що займається благоустроєм, вдалося працевлаштувати 15 людей, які перебували на обліку з безробіття.

— Ми активно співпрацюємо зі службою зайнятості, — розповідає секретар Чмирівської громади Олена Протокопова. — Нам сподобався проект, суть якого полягає в тому, що за укладеним договором ми беремо людей на громадські роботи. Один з видів зайнятості, який ми пропонуємо безробітним, це надання соціальної допомоги людям. В цьому випадку 50% таких робіт оплачуємо ми, і 50% — служба зайнятості. Так ми змогли підібрати собі хороші кадри, бо мали можливість оцінити, як людина справляється зі своїми обов’язками, наскільки сумлінно і якісно виконала поставлене перед нею завдання. В результаті такої співпраці за минулий рік ми уклали майже 30 договорів.

Цього року на проведення громадських робіт громада запланувала виділити 65 тис. грн — і це більше, ніж минулоріч.

— Співпраця зі службою зайнятості нам вигідна, — підкреслює Олена. — Члени нашої громади можуть півроку працювати на громадських роботах і одночасно отримувати допомогу з безробіття, яку гарантує держава. У середньому це мінімальна заробітна плата. У сільській місцевості, для якої характерне проведення сезонної роботи, це один з виходів у розв’язанні проблем з працевлаштування. Кадри, які нам потрібні, ми, зрозуміло, обираємо серед жителів нашої громади, бо зацікавлені в тому, щоб у всіх була робота. Нині в процесі децентралізації йдуть скорочення Старобільської районної держадміністрації, і дехто з чиновників уже заявляє про те, що хотів би працевлаштуватися у нас. А це свідчить про одне: перспектива у громади є, розвиток йде успішно.

Про плідну співдружність зі службою зайнятості говорить і голова Троїцької ОТГ Демид Палагно:

— Центр зайнятості розташований навпроти сільради за десять метрів, тому контакт у нас постійний. Ми укладаємо різні договори на оплату праці тих, хто зайнятий на громадських роботах. Буває, коли у центру закінчуються гроші — ми оплачуємо працю на всі 100%. Щоразу домовляємося, як оплачуватимемо працю людини. На такі види робіт громада витрачає 600—700 тис. грн. А тепер підрахуйте, скільки б грошей витратили, якби уклали угоду на виконання робіт з комунгоспом: ПДВ 20%, калькуляція, адміністративні витрати. А тут я взяв людину, розповів, що їй треба робити і заплатив за виконане. Це набагато дешевше. У нас все є — від рукавичок до малої техніки: бензопили, косарки, мотоблоки тощо. Ті, хто працює на громадських роботах, роблять все — і плитку кладуть, і троянди саджають.

До речі, торік Троїцька ОТГ купила цих троянд тисячу штук. Біля поліклініки, яку відкрили, завезли 40% землі, зробили клумби і висадили 250 троянд. Решта пішла на інші території.

— Громадою троянд ми ще не стали, але йдемо до того, — каже Демид Палагно.

Луганська область.