Українці тепер житимуть довше. Принаймні керівник Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов у рамках представленої відомством минулого тижня урядової «Економічної стратегії: зростання через інвестиції» заявив, що через 5 років середня тривалість життя українців має збільшитися до 75,4 років. А от у 2018-му середня очікувана (?) тривалість життя в Україні, за словами чиновника, становила 71,76 років.

Упевненість у завтрашньому дні топ-чиновнику обіцяють майбутні інвестиції, що є наріжним каменем стратегії.

«Ми говоримо про інвестиції і в основні засоби та технології, і в людський капітал», — наводить слова Милованова прес-служба міністерства.

Нагадаємо. Раніше Милованов заявляв, що для розвитку країни потрібно платити високі зарплати держслужбовцям, тому попросив українське суспільство зрозуміти цей факт. І пояснив, що свою зарплату не витрачає, а відкладає на пенсію.

І де він був зі своїми цінними порадами?! Знали б це майже 83% українських пенсіонерів — не бідачили б сьогодні менше як на 4 тис. грн на місяць, що не дотягують навіть до рівня фактичного прожиткового мінімуму. І чого вони свого часу не відкладали, як пан міністр!

А заступник міністра соціальної політики Наталія Ненюченко, за інформацією прес-служби відомства, коментуючи ситуацію, заявила, що така низька пенсія «є ключовою проблемою, що потребує вирішення». А ще запевнила, що при обмеженому фінансовому ресурсі солідарної пенсійної системи, тіньовій зайнятості, тіньовій виплаті заробітної плати та з огляду на те, що лише 5% працюючих беруть участь у системі недержавного пенсійного забезпечення, рівень майбутніх пенсій тільки знижуватиметься.

Ще раз — проблема потребує розв’язання, але не може бути вирішена через... Спасибі за чесність!

І насамкінець. Днями в ЗМІ з’явилася інформація про те, що нібито українців зобов’яжуть декларувати всі свої доходи і сплачувати з них податки. У тому числі з коштів, переказаних з однієї банківської картки на іншу.

Жодних нових податків не вводять. Про це повідомила Податкова служба на своїй сторінці у соцмережах. Інформація про оподаткування всіх коштів, що надходять на приватні картки українців, не відповідає дійсності і здійснюватиметься винятково у випадках, передбачених законодавством.

Інформація про банківські рахунки звичайних фізичних осіб (які не є ФОПами) може бути надана банком лише: 

за запитом ДПС — щодо наявності банківських рахунків;

за рішенням суду — про рух коштів або якусь іншу інформацію щодо рахунку.

Якщо ДПС дізнається про номер рахунку фізичної особи, то для розкриття більш детальної інформації щодо нього (про рух коштів тощо) зобов’язана звернутися до суду.

Підсумовував Віктор БОНДАР.