Міськрада з бюджету виділила 820 тис. грн для збирання у населення ртутних термометрів, батарейок та ртутьвмісних ламп. Львів став першим містом в Україні, де діє унікальна система збирання небезпечних відходів, які ще донедавна викидали в контейнери для сміття.

Комунальне підприємство «Бондарівка» отримало ліцензію на здійснення господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами, які збирають у Львові і забирають з них ртуть, а потім відправлятимуть на утилізацію до Польщі. Від жителів міста небезпечні відходи приймають в обмеженій кількості безоплатно, а промислові підприємства повинні оплачувати ці послуги.

Щомісяця управління екології міста повідомляє час і маршрут, за яким курсуватиме екобус для збирання небезпечних відходів. Від однієї особи безоплатно приймають для утилізації не більш як 10 ламп, 5 ртутних термометрів і до кілограма батарейок.

Усі відходи, зібрані на стаціонарних та мобільних пунктах, привозять на комунальне підприємство «Бондарівка», де в спеціально обладнаних складах їх накопичують для подальшої утилізації. Від часу дії цієї програми вже зібрано 28 тонн батарейок.

Як розповіли в міськраді, поки що в Україні не було жодного ліцензованого підприємства та жодної технології для утилізації небезпечних відходів. Львів чотири роки тому за гранти ЄС встановив переробну лінію відходів, до складу яких входить ртуть. Технологія шведської фірми «MRT» дає змогу за годину переробляти 200 кг відходів, а це приблизно 500 трубчастих або 800 компактних люмінесцентних ламп. Завдяки цій технології львівське комунальне підприємство «Бондарівка» може переробляти небезпечні відходи з усієї Західної України.