Перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк, голова комітету Галина Третьякова, голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко, народний депутат України, представник Федерації профспілок України у Верховній Раді Вадим Івченко (зліва направо).

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів слухання на тему: «Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціального/публічного діалогу».

За словами голови комітету Галини Третьякової, події останніх шести місяців свідчать, що соціальний і публічний діалог в Україні не вибудований. Нині триває дискусія, який він буде. Зокрема, чи буде перезавантажено чинний закон про соціальний діалог, чи писатиметься новий документ.

До слова, нині в комітеті перебуває два законопроекти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (№ 2681) та «Про страйки та локаути» (№ 2682).

«У будь-якому разі, хоч би які були пропозиції щодо перебудови засад соціального діалогу, одним з основних його учасників є профспілкова сторона. Законодавство, яке сьогодні встановлює репрезентативність, не є досконалим», — зауважила Г. Третьякова, додавши, що слухання організовано, щоб народні депутати — представники комітету визначилися:  що далі буде із соціальним/публічним діалогом і профспілками.

Проте самі профспілки сприйняли цей захід неоднозначно, зокрема, й через те, що їхніми правками до проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (№ 2681) було знехтувано, а в проекті рекомендацій, які мають бути затверджені за підсумками слухань, наголошується, що Комітет соцполітики має прискорити підготовку законопроекту та його розгляд. Про це під час виступу заявив голова Спільного представницького органу (СПО), голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

За його словами, СПО та Федерація профспілок, які представляють понад 70 всеукраїнських профспілок і 25 регіональних об’єднань, у своїх зауваженнях акцентували увагу, що низка положень законопроекту суперечить Конституції України, Конвенції Міжнародної організації праці, актам ООН з прав людини. 

«Ми не отримали на сьогодні відповіді на ці застереження. Якщо ці речі визнаються, то, виходячи з мотивів нинішнього зібрання, треба визначити: якщо цей законопроект суперечить цим актам і порушує права людини, то він не може бути винесений на розгляд Верховної Ради. У такому разі в рекомендаціях сьогоднішніх слухань треба було б записати, що законопроект повертається на доопрацювання на майданчик діалогу», — сказав Г. Осовий.

Створення робочої групи для доопрацювання проекту № 2681 підтримав і народний депутат, представник Федерації профспілок України у Верховній Раді Вадим Івченко.

«Гасло, що людина — пріоритет уряду, поки що залишається лише декларативним», — сказав він, навівши у цьому контексті досвід європейських країн, де без профспілок не приймається жодного рішення. «А в нас існують тристоронні угоди, і всі законопроекти, які готуються з точки зору захисту прав працівників, мають узгоджуватися як мінімум у тристоронній групі, щоб це був справді компромісний документ. Не можна допускати в законах безправ’я працівників перед роботодавцями і повне знищення профспілок як органу. Подивіться, як борються за свої права у Франції, Греції. Я за те, щоб було створено робочу групу, і за те, щоб ми чули один одного», — зауважив він, додавши: «В історію можна увійти, а можна вляпатися. Я дуже хотів би, що наш парламент чув іншу сторону. Давайте запроваджувати традиції, коли ми один одного чуємо, вивчаємо найкращий досвід та імплементуємо його в Україні. Давайте посилювати роль працюючої людини, щоб вона була захищена».

Перший заступник голови СПО об’єднань профспілок, заступник голови Федерації профспілок Олександр Шубін у контексті того, що змінюється світ, наголосив, що трансформуватися мають і профспілки.

«Багато хто каже, що профспілковий рух перебуває у кризі. Я так не думаю. Упевнений, що роль профспілок трансформується. Врешті, профспілки мають змінюватися, що відповідає сучасним викликам, щоб людина, член профспілки, відчувала турботу, солідарне плече не лише на робочому місці, а й у звичайному житті, у будь-яких складних життєвих обставинах. Для цього профспілки повинні консолідуватися, не дискредитувати рух, а об’єднуватися, щоб вирішувати ці складні питання», — сказав він.

Якщо життя стає більш цифровим і з’являється проект «Держава в смартфоні», то поряд має бути і «Профспілка в смартфоні». Якщо світ стає прозоріший — профспілки мають бути більш підзвітні, але своїм членам, вважає О. Шубін.

«Але головне — профспілка має бути зразком морального, солідарного, справедливого і людиноцентричного світу, як це відбувається у найзаможніших країнах Північної Європи. Держава має створити умови і не втручатись, окреслити червоні лінії, але не управляти. 

У жодній країні світу, де держава намагалась під себе створити громадянське суспільство, нічого, крім негативних організацій тоталітарного типу, не виникло. Бо свобода і демократія не піддаються контролю і управлінню, вони виникають ізсередини», — констатував він.

Довідково

«Професійні спілки є важливим інститутом громадянського суспільства, та водночас їх діяльність повинна бути спрямована виключно на підвищення рівня захисту прав, свобод та інтересів працюючих. Проте на даний час зберігається негативна тенденція в діяльності професійних спілок на захисті працівників. Крім того, розвиток діджитал-технологій та доступності законодавчої бази, відкритість реєстрів судової практики та інших, широка мережа адвокатів та юристів дають змогу швидко й ефективно захистити або відновити порушене право працівника, в тому числі ним самостійно», — зазначається в пояснювальній записці до законопроекту № 2681.

Фото з сайту pon.org.ua