У понеділок генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус повідомив, що пік епідемії в Китаї минув, однак закликав світ бути готовим до пандемії, оскільки COVID19 почав активно поширюватися за його межами.

Цього тижня в зоні уваги опинилася Південна Корея, де підтверджено 893 випадки захворювання, вісім осіб померло, а кількість нових хворих тільки в понеділок зросла на 60.

У Європі в зоні враження — Італія, де COVID19 спочатку захопив північ, а вчора (після того, як було виявлено перший випадок на Сицилії) стало зрозуміло, що дійшов і до півдня. Окрім того, про першого хворого повідомили у Флоренції, одному з найбільших туристичних центрів Європи. Влада Італії заявила про припинення всіх шкільних екскурсій країною до 15 березня. Коли верстався номер, в Італії інформували про 230 випадків заражень і смерть семи пацієнтів.

Про збільшення числа хворих на новий коронавірус повідомляють в Ірані. У цій країні статистика смертності від захворювання значно вища, ніж у середньому по світу: 61 людина заразилася, 12 — померли. Одразу кілька країн на Близькому Сході заявили про перших хворих на COVID19.

Водночас є і позитивні новини: Франція та В’єтнам повідомили, що в їхніх країнах всі хворі на новий коронавірус одужали.

Між тим Білий дім 24 лютого звернувся до Конгресу США з проханням виділити 1,8 мільярда доларів на екстрені витрати, пов’язані з реагуванням на коронавірус, інформує The Washington Post. Кошти плановано спрямувати на фінансування лабораторних тестів, витрати на карантин, дослідження та розробки вакцин і на підтримку постраждалих країн.

На поширення коронавірусу світом відреагували фондові ринки. За інформацією  Bloomberg, внаслідок падіння фондових ринків 500 найбагатших людей світу 24 лютого втратили загалом 139 млрд дол. За інформацією агентства, це найсерйозніше зниження рівня добробуту найбагатших людей з початку складання Bloomberg Billionaires Index у жовтні 2016 року.

Фото з сайту Сіньхуа.