У рамках офіційного візиту до Латвійської Республіки Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зустрівся зі Спікером Саейму Латвії Інарою Мурнієце. Дмитро Разумков подякував латвійським парламентаріям за сталу, непохитну та принципову підтримку на міжнародній арені, зокрема у рамках роботи ПАРЄ.

«Ми відчуваємо підтримку Латвії і щодо захисту територіальної цілісності та повернення тимчасово окупованих територій України, і щодо завершення війни на сході та повернення анексованих територій Криму», — зазначив глава парламенту України.

Своєю чергою Інара Мурнієце запевнила, що Латвія завжди виступала й виступає за непорушність державних кордонів України та гостро реагуватиме на будь-які посягання щодо її територіальної цілісності.

Голова Верховної Ради також наголосив, що євроінтеграційні прагнення України не змінилися. «Це підтверджується політикою Президента, парламенту і політикою держави в цілому. Свій вибір ми зробили давно і досі сплачуємо за нього високу ціну», — підкреслив він.

Дмитро Разумков зауважив, що важливими кроками у розвитку України мають стати реформи. «Ключовим питанням для нас є боротьба з корупцією та відкритість влади. Ми вже зняли депутатську недоторканність, повернули відповідальність за незаконне збагачення, запустили реформу Антикорупційного суду, але на черзі ще багато змін», — підкреслив він.

Голова Верховної Ради України також висловив сподівання на поглиблення міжпарламентських відносин з Латвією. «Група дружби з Україною в Саеймі Латвії є найчисленнішою — 44 представники. Сподіваюся, що не лише на рівні керівників парламентів, а й на рівні депутатської роботи ми зможемо покращувати дружні та щирі відносини між нашими державами», — наголосив він.

У зустрічі взяли участь співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Латвійською Республікою Соломія Бобровська і Тарас Тарасенко, а також голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Дмитро Разумков також взяв участь у церемонії покладання квітів до Монумента Свободи.

***

Під час зустрічі з Президентом Латвії Егілсом Левітсом Голова Верховної Ради Дмитро Разумков подякував за підтримку України в її боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет. «Там, де не може говорити Україна, — говорить Латвія. Там, де не чути один голос, — почують декілька. Ми відчуваємо підтримку Латвійської Республіки в рамках роботи ПАРЄ, ООН та інших міжнародних організацій, і це дуже важливо для України», — наголосив глава парламенту.

Дмитро Разумков підкреслив, що питання Криму та Донбасу є рівнозначними для української влади. «Безумовно, буде різний підхід до вирішення цих питань, але для нас вони є однаково пріоритетними. Адже і там, і там наші громадяни, наші землі», — зазначив він.

Голова Верховної Ради також висловив вдячність за підтримку України на шляху до членства в НАТО. «Ми співпрацюємо на користь не лише України, а й усієї Європи, і робимо все залежне від нас щодо збереження демократичних принципів», — зауважив він.

Своєю чергою Президент Латвії Егілс Левітс висловив сподівання, що цей візит дасть позитивний імпульс взаємовідносинам між державами. Зокрема, він акцентував увагу на необхідності розвивати співпрацю в рамках «Східного партнерства».

Дмитро Разумков зазначив, що цей напрям є важливим для України. «Сподіваюсь, якісна комунікація на рівні дипломатичних місій, парламентаріїв та урядовців дасть можливість поглибити співпрацю між нашими країнами», — зауважив він.

***

У рамках офіційного візиту до Латвійської Республіки Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков провів зустріч із Прем’єр-міністром Латвії Кріш’янісом Каріньшем.

Під час перемовин глава парламенту подякував Прем’єр-міністру Латвії за непохитну підтримку України у захисті територіальної цілісності та суверенітету, а також за допомогу в реабілітації українських військових, політв’язнів та дітей, що постраждали внаслідок війни на сході України.

Голова Верховної Ради окремо наголосив на важливості єдиної, спільної позиції на міжнародній арені з цього питання. Дмитро Разумков подякував за публічну підтримку України, у тому числі в рамках ПАРЄ. «Вас чують у всій Європі, — сказав він і додав: — Ми відчуваємо підтримку і на рівні впровадження реформ, і щодо допомоги в реабілітації наших громадян».

Дмитро Разумков також зазначив, що потрібно продовжувати позитивні тенденції щодо збільшення товарообігу та економічного співробітництва між Україною та Латвією. «Нас об’єднує не лише спільна історія та сьогодення, а й спільне майбутнє. Україна готова до подальшої співпраці в економічній сфері», — наголосив глава парламенту.

Своєю чергою Кріш’яніс Каріньш відзначив, що Україна та Латвія — це не просто сусіди, а дружні країни, тому необхідно шукати шляхи для подальшого розвитку відносин між державами. Він також наголосив, що Латвійська Республіка цілком відкрита до співпраці з Україною.

На завершення зустрічі Голова Верховної Ради запросив пана Каріньша відвідати міжнародну конференцію «Zero Corruption», що відбудеться у квітні 2020 року в Україні.

Голова Верховної Ради України поклав квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку, встановленому за ініціативи українців у Латвії. Під час зустрічі з українською громадою він подякував їм за збереження і поширення національної культури. Також Дмитро Разумков відвідав Музей окупації Латвії.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут