Уряд посилює заходи безпеки задля запобігання занесенню та поширенню коронавірусу на території України, запроваджуючи перевірку температури у всіх, хто приїздить з країн, де зареєстровано випадки цього захворювання. Про це під час брифінгу після засідання оперативного штабу сказав Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

«Окрім перевірок в аеропортах, ми починаємо перевірки в пунктах пропуску. Багато громадян України перебувають в Італії та інших країнах, де зареєстровано випадки захворювання. Багато людей, зокрема, їдуть автобусами через пропускний пункт «Тиса» в Закарпатській області, тож, починаючи звідти, згодом у всіх пунктах буде вжито заходів безпеки», — сказав глава уряду та запевнив, що всі служби працюють злагоджено й оперативно.

«Підготовлено достатню кількість боксів і бригад інфекціоністів. Жодного дефіциту ми не відчуваємо. Тому будь-який ажіотаж безпідставний. Україна готова локалізувати будь-яку небезпеку і запобігти поширенню інфекції», — зазначив прем’єр, наголосивши, що в лабораторії доставлено тест-системи, які виявляють збудника хвороби, а бригади інфекціоністів підготовлені та забезпечені необхідними санітарно-епідеміологічними засобами.

Водночас заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко зауважив, що у світі фіксується зниження кількості випадків захворювань. «За статистичними даними, до 80 відсотків інфікованих перебувають в одній китайській провінції Хубей. На решту 29 країн припадає 3 відсотки випадків захворювання», — повідомив він.

Стосовно спалаху коронавірусу в Італії, то, за інформацією нашого посла в цій країні Євгена Перелигіна, станом на вечір понеділка українських громадян серед тих, хто захворів, не було. Міністерство закордонних справ разом з Посольством України в Італії та Генеральними консульствами України в Мілані і Неаполі здійснюють цілодобовий моніторинг ситуації навколо розповсюдження коронавірусу.

Щоб запобігти можливому проникненню захворювання в Україну, крім обстеження пасажирів прямих рейсів з Італії в аеропортах Бориспіль та Жуляни, Держприкордонслужба разом із представниками МОЗ посилили контроль за переміщенням пасажирів в пунктах пропуску. Як сказав голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко, насамперед ідеться про пункт пропуску «Тиса» у Закарапатській області, де щоденно перетинають кордон понад 500 автівок з Італії. «Жоден пасажир, який матиме ознаки захворювання, не потрапить на територію України непоміченим», — запевнив він.

«Міністерство охорони здоров’я повністю готове до прийняття хворих і надання якісної допомоги в разі потреби. Наразі в нас у повній готовності понад дві тисячі лікарів-інфекціоністів, понад п’ять тисяч медперсоналу та окремі інфекційні бокси, які використовуються на початкових стадіях розвитку епідемії або спалаху. Першочергове завдання — не допустити ввезення вірусу в Україну», — зазначив В. Ляшко.

Тим часом Кабінет Міністрів планує найближчим часом відновити ліквідовану санітарно-епідеміологічну службу та посаду головного державного санітарного лікаря.

Вл. інф.