Позачергову сесію (на знімку) у зв’язку з винятковими подіями, що сталися позаминулого тижня в місті Мукачево та в області (див. «Голос України» за 12 лютого), скликав голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс. Щоправда, йшлося на ній і про низку інших проблем життєдіяльності регіону. Засідання ради відзначилося великою кількістю запитань депутатів. Але відповіді не завжди задовольняли. Та про все по порядку.

Розпочинаючи роботу, М. Рівіс наголосив, що у світлі резонансних подій, які мали місце в Мукачеві та в Нижніх Воротах, обласна рада, як представницький орган всього краю, не може стояти осторонь, а її депутати повинні мати можливість, у межах своїх повноважень, висловити позицію з приводу питань, які турбують жителів Закарпаття. Тож до порядку денного було внесено питання: «Про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку на території Закарпатської області», «Про вжиття заходів щодо реалізації медичної реформи в Закарпатській області», «Про погодження переліку автодоріг загального користування місцевого значення Закарпатської області». Також у сесійній залі було запропоновано розглянути як невідкладні ще два питання: з ініціативи Василя Скрипа — «Про Програму розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я Закарпатської обласної ради на 2020—2021 рр.» та з ініціативи Петра Грицика — «Про заходи, що вживаються облдержадміністрацією з приводу цінової політики на природний газ і його транспортування».

Хочуть стабілізації ситуації в туристичному краї

З першого питання інформував Олександр Канцідайло — начальник головного облуправління Нацполіції. Він розповів про ситуацію в Мукачеві зі стріляниною на одній із міських вулиць, унаслідок якої двоє людей було поранено. Розпочато кримінальне провадження за фактом замаху на умисне вбивство та за фактом незаконного поводження зі зброєю. Зазначалося, що в Мукачеві посилено заходи безпеки, призначено чотири службові розслідування, керівництво міського відділу поліції відсторонено та призначено фахівців з інших регіонів.

Доповідь з цього питання продовжив і прокурор області Володимир Гаврилюк. Він детально й критично доповів про заходи з протидії кримінальним правопорушенням у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, у сфері земельних, лісових ресурсів тощо. Та відзначив, що вжито багато заходів і стабілізовано криміногенну обстановку за окремими категоріями злочинів, чого вдалося досягти завдяки консолідації зусиль усіх правоохоронних органів. Водночас він сказав, що, виходячи з останніх подій у Мукачеві, доводиться констатувати: робота з виявлення, документування та розкриття кримінальних правопорушень цієї категорії — на неналежному рівні, а про випадки незаконного зберігання значної кількості вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових речовин взагалі не йдеться. Непереконливий вигляд мають і показники зменшення кількості тяжких злочинів. Послабилася робота правоохоронних органів щодо попередження, розкриття та розслідування злочинів так званої загальної кримінальної спрямованості. Тому прокуратурою області ведеться системна робота щодо аналізу стану злочинності та розробки комплексних заходів для ефективної протидії кримінальним проявам.

Ішлося і про слабке матеріально-технічне забезпечення Нацполіції, а особливо гостро — про брак досвідчених кадрів. Про ці проблеми критично говорив у своєму виступі голова постійної комісії з питань законності й правопорядку, колишній начальник обласної міліції генерал-майор у відставці Віктор Русин. Після виступів керівників правоохоронних органів засідання сесії продовжилося у формі діалогу «запитання—відповідь», в якому найактивнішу участь узяли депутати Мирослав Білецький, Василь Кошеля, Петро Добромільський, Іван Куцина, Золтан Лендєл, Василь Дем’янчук, Інгрід Туріс.

«Реакція міністра МВС України Арсена Авакова була блискавична, прокуратура області тримає ці питання на контролі, депутати облради хочуть неупередженого, фахового розслідування та стабілізації ситуації в нашому туристичному краї», — наголосив М. Рівіс. Відтак було ухвалено рішення: з метою врегулювання та стабілізації ситуації в області звернутися до Президента України та очільника МВС.

Просять відтермінувати медичну реформу

Не менш жваво обговорили депутати питання щодо переліку автодоріг загального користування місцевого значення, які пропонують ремонтувати за рахунок розподілу субвенції з державної казни місцевому бюджету області у 2020 році, та про вжиття заходів щодо реалізації медичної реформи. З першого інформував директор департаменту інфраструктури, розвитку та утримання мережі автодоріг загального користування місцевого значення та ЖКГ облдержадміністрації Едуард Маляр, з другого — директорка департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Єлизавета Біров. Обидва питання підтримані депутатами, але дискусії були гарячі. Особливо стосовно медичної реформи. Як підкреслив М. Рівіс, це зумовлено неодноразовими зверненнями до обласної влади і представників медичної галузі, і громадськості щодо розв’язання наболілих проблем під час реформування медичних закладів, а їх чимало. З цього ж питання надійшло клопотання від керівника фракції ВО «Батьківщина» Олександра Кеменяша з проханням звернутись до уряду в частині збереження медичної субвенції до кінця року для визначення раціональної моделі системи закладів охорони здоров’я в області. Депутати Василь Скрип, Роман Шніцер, Юрій Паканич, Петро Грицик, Андрій Шекета, Інгрід Туріс назвали ініціативу слушною та запропонували звернутися до вищого керівництв країни з проханням відтермінувати реформу та обговорити з громадськістю попередні тарифи на гарантовані медпослуги.

Михайло Рівіс запропонував створити робочу групу і до чергової сесії напрацювати чіткі пропозиції з проблемних питань.

Заслухано також інформацію голови правління ПАТ «Закарпатгаз» Віталія Шатила щодо цінової політики на природний газ та його транспортування. Унаслідок жвавої дискусії вирішили розглянути це питання на наступному засіданні обласної ради.

Депутати також вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих у війні на сході, які віддали своє життя за незалежність України.

Ужгород.

Фото прес-служби облради.