Мустафа Джемілєв і нещодавно звільнений з полону кримський журналіст Микола Семена.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут 

Ця дата відзначатиметься щорічно 26 лютого. Виступаючи на форумі Age of Crimea 2020 («Час Криму 2020»), Володимир Зеленський наголосив, що повернення півострова — це не лише його мета як глави держави та позиція громадянина. «Це запорука безпеки на планеті. Це відновлення віри. Віри у міжнародне право та справедливість», — зауважив він.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року під стінами Верховної Ради АРК у Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг на підтримку територіальної цілісності України, скликаний Меджлісом кримськотатарського народу. Цей мітинг засвідчив фальшивість російської пропаганди, яка намагалася переконати світ у тому, що усі жителі півострова прагнуть «возз’єднатися» з Росією. Відтоді щороку 
26 лютого відзначали День опору окупації Криму.

Говорячи про цю дату, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв закликав усіх змінити страх на презирство до окупантів. «Є мудре східне прислів’я: найбільше дорожить своєю шкурою той, чия шкура нічого не варта. Я впевнений, що в Криму достатньо патріотів, які думають не про свою шкуру, а про майбутнє півострова, майбутнє своїх дітей», — сказав М. Джемілєв.

Учора під час форуму Президент України окреслив й конкретні пріоритети у справі повернення Криму. Так, за його словами, дуже важливо забезпечити мовлення на тимчасово окупований півострів. «Людям там потрібне джерело об’єктивної інформації про сучасну Україну. Я хочу також запевнити, що канал «ATR» продовжить своє мовлення — ніхто не позбавить його державної підтримки. Це питання вирішиться найближчим часом», — зазначив Володимир Зеленський.

Він анонсував спрощення для кримчан системи адміністративних послуг, приміром, одержання свідоцтва про народження. «Я вважаю, це неприпустимо й ганебно для України. Шість років існують ці проблеми, але тільки зараз вони активно розв’язуються урядом», — наголосив Президент. За його словами, держава спільно з компанією SOCAR до кінця року відкриє на Чонгарі великий хаб для обслуговування громадян. Там будуть повноцінний

Центр надання адміністративних послуг, зона відпочинку та інші важливі об’єкти.

Також, В. Зеленський нагадав про домовленість з Туреччиною про спільне будівництво 500 квартир для внутрішньо переміщених осіб з Криму. «Найближчими днями турецька сторона приїжджає до України, щоб обрати ділянки для будівництва», — наголосив глава держави. Крім того, на його думку, потрібно боротися і за українську молодь у Криму, спрощуючи для неї доступ до освітніх послуг.

За словами Президента, також триває робота над впровадженням важливих елементів перехідного правосуддя та відновленням історичної справедливості щодо кримських татар як корінного народу України.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко у своїй промові закликав заснувати окремий «Кримський форум» як майданчик для переговорів щодо деокупації півострова. «Важкі бої, величезні втрати на Донбасі в 2014—2015 роках змусили нас обмежити Мінські домовленості лише питаннями Донбасу. Можливо, саме це сприяло певній маргіналізації проблеми Криму, яка дещо відійшла на другий план у світовій політиці. Росія ж узагалі вважає, що Крим — це закрите питання, яке розгляду не підлягає. Проте хочу нагадати, що ніде в Мінських домовленостях не сказано, що питання Криму знімається з порядку денного або переноситься на потім. Тому підхід «спочатку Донбас — потім Крим», я вірю, не є розумним, понад те, він глибоко хибний. Крим має звучати на всіх міжнародних майданчиках, у переговорах з Росією, на всіх безпекових форумах. Якість і зрушення могли би бути можливими у разі заснування окремого Кримського форуму. І нехай спочатку без Росії — ми потім примусимо сісти її за стіл переговорів», — зауважив В. Пристайко.

Тим часом Меджліс учора оприлюднив заяву, у якій наголошується, що «російські окупанти піддають особливому переслідуванню кримськотатарський народ — корінний народ Криму». «Російська Федерація заохочує політику і реалізує практику, спрямовані на зміну демографічного та етнічного складу Криму, з одного боку — витісняючи за межі Криму кримських татар, корінний народ півострова, з іншого — переміщаючи частину свого власного цивільного населення на окуповану нею територію Криму», — вказується у документі. Водночас Меджліс запевняє, що «шість років тимчасової окупації Криму не зломили волю кримськотатарського народу і значної частини жителів Криму різних національностей. Вони залишаються вірними Українській державі і відданими своїй землі, організовуючи мирні ненасильницькі акції опору російським окупантам».

Вл. інф.