У селі Вовчухи Городоцького району відкрили меморіал «Героям Вовчухівської офензиви» (на знімку), які загинули під час наступальної операції Галицької армії на фронті польсько-української війни 1918—1919 років.

Українські воїни перекрили залізничне сполучення між Львовом та Перемишлем і повністю взяли Львів в облогу. Як згадував командувач Галицької армії генерал-полковник Михайло Омелянович-Павленко, Львів був повністю блокований і всі потуги поляків поблизу Вовчухів закінчилися невдачею. Але втрутилася Антанта і до Львова підступно завезли не тільки харчові запаси, а й зброю.

В урочистостях поблизу Вовчухів взяли участь керівники Львівської та Тернопільської обласних рад, представники місцевих громад, молодь та священнослужителі.

«Найважливіший урок, який ми маємо винести з тих подій, полягає в тому, що українці можуть покладатися тільки на власні сили, на силу власного війська. І хто б не був агресором на тому відтинку часу, і хто б не був ним на перспективу, давайте не будемо вірити в союзників. Будемо просто вірити в себе і в свій народ, і робити висновки з непростих уроків історії», — наголосив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

Під час урочистостей оркестр Національної академії сухопутних військ виконав «Марш нової армії».

Цей пам’ятник на околиці Вовчухів, який став символом героїзму та жертовності, демонструє кільце облоги Львова та вояків Галицької армії, що йдуть в атаку. Автором меморіального комплексу, спорудженого у рамках програми охорони та збереження культурної спадщини Львівщини, став архітектор Михайло Хохонь.

Фото прес-служби Львівської обласної ради.