Сумнівні оборудки за рахунок дітей, коли ділки крадуть, а чиновники їм допомагають, — звичне явище на Херсонщині. Так, в одному з ліцеїв обласного центру його вихованців через недобросовісного бізнесмена обділили навіть... хлібом!

Фізична особа — підприємець уклав договір про його постачання до навчального закладу, ставши переможцем відкритого тендера. Але вже після підписання договору звідкись з’явилися додатки до нього, згідно з якими вартість хліба зростала, а його кількість зменшувалася. В результаті ліцеїсти недоотримали до гарячих страв аж 4 405 кг смачних буханців.

Херсонська місцева прокуратура оскаржила згадані додатки в суді. Господарський суд області визнав їх безпідставними та зобов’язав підприємця повернути до держбюджету переплачені 43 тисячі гривень. Та дітям до всіх цих процесуальних «звитяг» байдуже — їм треба, аби їжі на столі було вдосталь тут і зараз, а не «заднім числом».

Ще гірше те, що таких от хитромудрих постачальників у нас аж занадто багато. Так, в управлінні Південного офісу Держаудитслужби України звітують, що лише від початку нинішнього року за результатами моніторингу 14 процедур закупівель за бюджетні кошти виявлено, що п’ять торгів провели з порушенням законодавства. Чотири такі торги на 6,7 мільйона гривень скасували, ще за одними договір постачання товарів на 2 мільйони розірвано.