Під час координаційної зустрічі відбулася презентація навчальних програм та інформаційно-просвітницьких матеріалів Освітнього центру Верховної Ради України.

Керівник апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний (на знімку в центрі) у вітальному слові зазначив, що за короткий час свого існування Освітній центр уже має позитивні результати.

За словами керівника апарату, «складова Освітнього центру є складовою роботи апарату і загалом роботи Верховної Ради України». «Це важливий момент у наданні інформації для молоді, для того, щоб вона розуміла, як працює парламент, що тут відбувається і чим займаються народні депутати. Тому ми хотіли б по можливості, якщо є відповідні програми, відповідні гранти у наших міжнародних партнерів, щоб вони надали пропозиції щодо можливості участі в роботі як Освітнього центру, так і в цілому апарату Верховної Ради і самої Верховної Ради», — зазначив В. Штучний.

Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут зазначив, що створення і функціонування Освітнього центру Верховної Ради це — унікальне поєднання можливостей і бажання. «В апарату Верховної Ради і керівництва Верховної Ради було і є бажання мати таку структуру громадянської освіти для дітей шкільного віку і розвивати взагалі цю систему. Свого часу влітку і по сьогодні Програма USAID РАДА має можливість підтримувати методологічно та іншими засобами, у тому числі представлення цього Освітнього центру поза межами Києва. Тому що ми розуміємо, що всіх дітей всіх шкіл дуже важко забезпечити можливістю відвідати безпосередньо Верховну Раду і побувати в її Освітньому центрі», — додав він.

І. Когут також повідомив, що на наступних зустрічах обов’язково буде присвячено час для звітів про Дні парламенту, які Програма USAID РАДА спільно проводить з народними депутатами та апаратом Верховної Ради у регіонах України, і які обов’язковим елементом включають уроки в школах.

І. Когут відзначив, що у народних депутатів є велика зацікавленість у проведенні таких навчальних і тренінгових заходів у регіонах. «Ми маємо до червня повністю розписані міста — це і Харків, це і Одеса, Чернігів і Львів, для того, щоб провести заходи освітнього і тренінгового значення», — додав він.

Керівниця Освітнього центру Верховної Ради України Марина Терещук (на знімку) поінформувала учасників проектів та програм міжнародної технічної допомоги про роботу Центру, зокрема, про програми для трьох вікових груп — для школярів 5—7 класів, 8—11 класів та для студентів. Ці програми розроблялися із залученням провідних вчителів з усієї України, фахівців з громадянської освіти, експертів з Міністерства освіти і науки. Спочатку ці програми як пілотні були представлені у регіонах, а з відкриттям Освітнього центру успішно впроваджені у стінах парламенту. Освітній центр проводить такі виїзні уроки і це вже дало свої результати — діти починають змінювати своє ставлення до політики і політиків, виявлять свою зацікавленість і навіть задумуються над тим, ким будуть і як будуватимуть свою кар’єру в дорослому житті. На цих уроках у доступній формі розповідається про основні функції парламенту, роботу народних депутатів.

М. Терещук, говорячи про плани на майбутнє, поінформувала про те, що Освітній центр розпочинає розробку Стратегічного плану свого розвитку на найближчі п’ять років.

Про виклики та можливості під час створення мережі інтерактивних парламентських просвітницьких осередків для учнів доповіла заступниця голови правління ГО «Агенція розвитку освітньої політики» Ірина Іванюк.

Із складовими комплексної програми парламентської просвіти ознайомила учасників зустрічі експертка Офісу парламентської реформи ЄС-ПРООН з парламентської просвіти та залучення громадян Марія Савіна.

Про важливість діяльності Освітнього центру в своїх виступах наголошували народні депутати Павло Бакунець, Соломія Бобровська, Святослав Юраш, Сергій Гривко, Юлія Гришина.

Під час зустрічі відбулася дискусія та виступи представників програм та проектів міжнародної технічної допомоги.

Учасники координаційної зустрічі також відвідали Освітній центр Верховної Ради України та ознайомилися з його роботою.

Дослівно

Керівник апарату Верховної Ради України Вячеслав ШТУЧНИЙ:

«Вся молодь, яка перебуває у стінах Верховної Ради, починаючи з Освітнього центру, побувавши на екскурсіях у парламенті, відвідавши балкон сесійної зали, висловлюють своє задоволення. Ми говорили про те, що цей напрямок ми будемо розвивати. Ми говоримо про те, що нам треба більше приміщень для Освітнього центру для того, щоб та молодь, яка приходить, мала можливість, як і в освітніх центрах європейських країн, знайомитися з роботою парламенту, щоб давали два-три законопроекти, вони вибирали один і потім його обстоювали».

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Фото зі сторінки Програма РАДА у Фейсбуці.