Відповідно до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування на період третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання 25 лютого цього року відбулося засідання круглого столу на тему «Шляхи вирішення екологічних проблем на території та об’єктах колишнього ВАТ «Радикал» у м. Києві».

У засіданні круглого столу, що проходило під головуванням очільника комітету Олега Бондаренка, взяли участь народні депутати України, представники наукової спільноти, а також представники Міненерго, Держекоінспекції, ДСНС, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Київської міськради та міськдержадміністрації, Деснянської райдержадміністрації та громадськості.

Було заслухано доповідь голови постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики Костянтина Ялового. Він наголосив на тому, що демеркуризацію в Україні здійснити неможливо, бо єдине підприємство, яке мало потужності, щоб хоч частково вирішити ситуацію з утилізацією ртуті, залишилося на окупованій території. Загалом, за попередніми даними, утилізація випарів ртуті з «Радикала» може стати в 1,3 мільярда гривень.

Тим часом ще один доповідач, завідувач відділу біологічно активних речовин Інституту органічної хімії НАН України Дмитро Волочнюк зазначив, що на території колишнього заводу містяться й інші вкрай небезпечні для життя людей токсичні хімічні речовини. За його словами, у 2011—2012 роках були проведені дослідження щодо вмісту в ґрунтах і рослинності хлорорганічних відходів і вони засвідчили, що в санітарно-захисній зоні ВАТ «Радикал» зафіксовано перевищення гранично допустимих концентрацій (інсектициду) ДДТ у 80 разів, ДДЕ до 71 разу, гексахлорбензол перевищує норму в сім разів.

З пропозиціями щодо вирішення нагальних питань виступили голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, начальник Управління екології та природних ресурсів Київської міської державної адміністрації Андрій Мальований, голова правління благодійної організації «Життя всупереч» Олександр Пілкін, директор ТОВ «Науково-дослідний центр «Екологія довкілля» Тамара Оводенко, інші учасники круглого столу, зокрема й народні депутати України Сергій Швець та Богдан Яременко. Йшлося про те, які першочергові заходи необхідно здійснити та який обсяг фінансових ресурсів для цього потрібен, щоб ситуацію стосовно колишнього ВАТ «Радикал» було розв’язано. Було запропоновано надати секретаріату комітету в стислі терміни пропозиції до рекомендацій круглого столу, які будуть затверджені на засіданні комітету.