Під час підписання меморандуму про участь у програмі «Агрокебети»: ліворуч — президент університету Григорій Калетнік, праворуч — голова наглядової ради програми Алекс Ліссітса.

Нову магістерську програму «Агрокебети» запроваджено у Вінницькому національному аграрному університеті (ВНАУ) спільно з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу».

Забезпечити топові українські аграрні компанії висококваліфікованими працівниками, а кращих випускників аграрних вишів високооплачуваними робочими місцями — така мета програми. Президент асоціації, голова наглядової ради освітньої програми «Агрокебети» Алекс Ліссітса під час зустрічі зі студентами ВНАУ розповів, що основними критеріями відбору вищих навчальних закладів для участі в програмі є їхнє бажання змінювати підходи до навчання та імплементувати документ на базі свого навчального закладу. Звичайно, потрібна належна матеріально-технічна база, професорсько-викладацький склад для викладання дисциплін, передбачених програмою.

Ініціатори програми «Агрокебети» мають намір докорінно змінити ситуацію із забезпеченням кадрами аграрних компаній. Годі нарікати на те, що виші готують «не таких фахівців»! Треба діяти. Тому представники агробізнесу активно долучилися до участі в пропонованій програмі.

— Якщо не буде фахівця, здатного керувати сучасною технікою, обслуговувати її, то це марно витрачені кошти на придбання таких машин, — наголошує Алекс Ліссітса. — Те саме стосується вміння володіти інноваційними технологіями, визначати і усувати ризики, логічно мислити, приймати грамотні рішення, до того ж робити це оперативно. Все це покладається на плечі фахівців, менеджерів, яких готуватимемо за новою програмою.

«Полювати» за знаннями, а не бігати за оцінками — одна з порад, що її дав гість майбутнім аграріям. Також наголосив на необхідності постійно вдосконалюватися. Менше уваги звертати на негатив, натомість шукати правильні підходи до розв’язання проблем, читати, спілкуватися з позитивними й цікавими людьми, не боятися експериментувати. Максимум часу приділяти набуттю практичних навичок. За його словами, все це поєднує в собі програма «Агрокебети», що покликана знайти талановитих студентів, які можуть успішно працювати в агросекторі.

— Мета проекту «Агрокебети» і завдання Вінницького національного аграрного університету повністю збігаються — підготувати висококваліфікованого фахівця, який потрібен роботодавцеві, щоб талановиті студенти працювали в рідній державі, а не шукали заробітків далеко за її межами, працюючи при цьому на чужу, а не свою країну, — наголосив президент ВНАУ Григорій Калетнік.

Навчання за програмою «Агрокебети» розпочнеться у вінницькому виші восени нинішнього року. Протягом травня-серпня триватиме відбір студентів.

Вінницька область.

Довідково

«Агрокебети» — це удосконалена магістерська програма, створена у співпраці бізнесу і навчальних закладів асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» з метою підготовки висококваліфікованих працівників для топових агрокомпаній. Її особливістю є супровід кожного студента представником компанії — учасника проекту, а також залучення до читання лекцій керівників успішних аграрних підприємств — як вітчизняних, так і зарубіжних. Ідею створення програми підтримали майже 20 провідних аграрних компаній, що працюють у нашій державі.

Фото надано прес-службою ВНАУ.