Кардинальних змін зазнало меню хмельницьких школярів та дошкільнят. Для всіх вихованців дитсадків та учнів молодших класів в обласному центрі змінили систему харчування. Їжа стала не так дорожчою, як набагато смачнішою та кориснішою.

Відтепер дітям не даватимуть взагалі ковбаси та промислових соків. У стравах буде менше солі та цукру. Натомість у меню з’явились горіхи, різні зернята, приправи. Дітям пропонують також багато молока й молочних продуктів. Обов’язковими стали фрукти щодня. Серед корисних приправ, які тепер активно використовують, з’явився такий незвичний продукт як імбир.

Для тих, хто має проблеми зі здоров’ям, розробили окреме меню. Батьки заповнили спеціальні анкети, в яких повідомили, які продукти необхідно виключити з раціону їхніх дітей, а які навпаки — рекомендовані лікарями. У дитячих закладах стежитимуть за харчуванням алергіків, діабетиків, тих, хто не може споживати глютен тощо.

Проінспектувати і спробувати нову версію сніданку в одному з дитячих садків і школі запросили міського голову Олександра Симчишина. Їжа була простою й корисною. Так, малюкам до картопляного пюре з маслом додали бефстроганов, салат із квашеної капусти доповнили соняшниковим насінням, до чаю з лимоном — булка з маслом і сиром. А школярам цього дня подали рибу з овочами та рисом, буряковий салат із сухариками, імбирний лимонад та апельсин. Дітям такий набір сподобався, їли з апетитом. Та й батьки задоволені новими пропозиціями. Хоча для приготування використовують стандартні продукти — м’ясо, рибу, традиційні овочі та фрукти, проте рецепти зазнали серйозних змін. У меню тепер сучасні і смачні страви, котрі імпонують маленьким споживачам.

Ідея докорінно змінити дитяче меню зародилася в обласному центрі півроку тому. У місто запросили Євгена Клопотенка, котрий розробляє нові рецепти для вітчизняних шкіл. Після зустрічі з міським головою стало зрозумілим, що до активної роботи долучаються однодумці.

У результаті в основу теперішнього шкільного меню покладені рецепти Клопотенка. А над розробкою страв для дитсадків попрацювали технологи дитячого харчування міськради.

Завдання виявилося непростим, і вирішувати його довелося в комплексі. Насамперед підшукали фахівців, котрі розробили технологічні карти на кожну страву. Потім провели навчання кухарів. Для того щоб кашовари були старанними і готували з любов’ю, переглянули систему оплати їх праці. З тими, хто не зміг осилити нові знання та вимоги, довелося розпрощатися.

Паралельно в деяких закладах довелося відремонтувати, а то й повністю оновити харчо-
блоки. Доповнили їх новим обладнанням. Ця робота триватиме й надалі.

Важливо, що з міського бюджету додали кошти на дитяче харчування. І нарешті отримали те, чого хотіли — діти їдять із задоволенням, у тарілках практично нічого не залишається.

Для батьків оновлене меню коштує не набагато дорожче від старого. Якщо торік за харчування дитини в дитсадку платили по 15 гривень на день, тепер сума становить 16,8 гривні. Це так звана батьківська частка. Ще 11,2 гривні доплачує міський бюджет. Суми у 28 гривень на день вистачає, щоб нагодувати малюків корисними продуктами.

На обід дітей у школі з міського бюджету витрачається 15 гривень на день. При цьому учні молодшої школи, діти учасників війни та загиблих харчуються безплатно. Загалом із міської скарбниці на харчування дошкільнят і школярів передбачено 70 мільйонів гривень.

Новий раціон переконав багатьох, що дитячі сніданки та обіди можуть бути не надто дорогими, але смачними, поживними та корисними для здоров’я.

Хмельницький.

Фото автора.