На знімку: «ДахаБраха» під час концерту в Дніпрі 14 лютого 2020 р.

Етногурт переміг у номінації «Музичне мистецтво», а нагорода їм дісталася за альбом «Шлях».

Утім, за словами члена комітету Шевченківської премії Любові Морозової, цю відзнаку гурту «ДахаБраха» «можна було вручити ще років десять тому, але не було розуміння: а як судити таке мистецтво, неакадемічне», — пояснила вона.

Самі ж музиканти визначають свій стиль як «етно-хаос, що розхитує усталене, зміщує звичні акценти, експериментує з формою заради точнішої трансляції глибинного смислу».

Хоч етногурт не перетворює свої мистецькі акції на політичні, проте для них важливо підняти український прапор наприкінці концерту. У такий спосіб, розповідав у одному зі своїх інтерв’ю фронтмен групи Марко Галаневич, вони намагаються донести до глядачів певні меседжі. І коли на концерті звучить: «Ні війні!» або «Стоп Путін!», глядачі висловлюють свою солідарність і взаєморозуміння з нашим народом. І в Америці, і в Італії, і в інших точках земної кулі, каже керівник колективу.

До слова, етногурт «ДахаБраха» створив 2004 року театральний режисер Влад Троїцький, який ще з двома авторами — Романом Григорівим та Іллею Разумейком стали лауреатами в номінації «Театральна премія» за оперу-реквієм «Йов». І як висловився голова комітету Юрій Макаров, цей твір і його автори «прокладають шлях для української культури дня прийдешнього». Варто зазначити, що опера «Йов» увійшла до десятки найкращих за версією конкурсу Music Theatre NOW-2018.

А от у галузі літератури премію отримали одразу двоє авторів: Тарас Прохасько — за збірку есеїв на різні теми і «Бабин Яр. Голосами» — вірші Маріанни Кіяновської.

За словами Тамари Гундорової, яка представляла переможців номінації, «Бабин Яр. Голосами» — це «спроба роботи з травмою і відповіді на травму».

У номінації «Журналістика-публіцистика» премію отримала Євгенія Подобна за «Дівчата зрізають коси». Йдеться про 25 українських жінок, які змінили цілком мирні професії і пішли на війну.

У номінації «Візуальні мистецтва» переміг мистецький проект «Карусель» Олександра Глядєлова.

На жаль, без переможця залишилася номінація «Кіномистецтво». У комітеті Шевченківської премії пояснили це тим, що цього року надійшло надто мало творів кіножанру, серед яких так і не вдалося обрати найдостойнішого.

Ще однією особливістю цьогорічного відбору, за словами Юрія Макарова, стало те, що було дещо змінено підхід і до премії імені Шевченка, і до самої культури.

«Якщо ми трактуємо Шевченка як дідугана з вусами і бандурою на березі Дніпра — то це одна українська культура. Якщо — як новатора, авангардиста, культурного героя, то це зовсім інша енергетика. І українська культура розвивається у трохи іншому напрямі», — наголосив Макаров.

На такий підхід дуже схвально відгукнулись зокрема соцмережі. Так, один із дописувачів зазначив: «Цього року Шевченківська премія — мій особистий топ на 100%. Потужно...»

Залишається лише побажати всім переможцям гідно нести високе звання на благо України.

Фото: Photographer Dzodzaev Arsen (facebook).