Звіряча жорстокість браконьєрів просто вжахнула захисників природи на Херсонщині. Тут двоногі нелюди холоднокровно розстріляли цілий табун рідкісних тварин — благородних оленів. Причому кілька з них були вагітними самицями, котрі от-от мали принести приплід. Ці олені мешкали в приватному вольєрному господарстві «Тайван», що в Каховському районі області. Але невеличке господарство не було відгороджено з боку водосховища. Тож одного дня дев’ять із них просто перепливли затоку Каховського моря й подалися до іншого берега — вже у Бериславський район. Якийсь час вони гуляли сосновими та акацієвими гаями на території Національного природного парку «Кам’янська Січ», працівники якого по змозі охороняли їх та підгодовували. У вольєрному господарстві до цього поставилися спокійно: адже й раніше траплялося, що тварини здійснювали «вилазки» на волю, а потім поверталися назад. Думали, що так буде й цього разу.

Людей копитні, придбані в розплідниках, підпускали досить близько до себе, а часом показувалися навіть у межах населених пунктів і дозволяли себе фотографувати. Та довірливість їх і підвела: якась компанія з рушницями просто перестріляла п’ятьох з дев’яти благородних оленів, а решта порозбігалися в невідомому напрямку. «Таке відбувається, коли людська жадібність переступає через усі норми моралі й співчуття», — різко висловився про варварську розправу над беззахисними красенями-рогачами власник господарства, депутат Херсонської облради Сергій Дроздик.

Обставини цинічного знищення рідкісних тварин, яких у дикій природі на Херсонщині практично не залишилося, з’ясовують працівники нацпарку «Кам’янська Січ». Його директор Сергій Скорик каже: «У нас усього шість працівників держохорони, але оленів вони намагалися не випускати з поля зору. Та напередодні вбивства табун вийшов за межі нацпарку, і саме такої зручної нагоди чекали браконьєри. За нашими даними, розстріл стався приблизно за сім-дев’ять кілометрів від кордону парку, біля села Зміївка. Через нього тоді проїжджала ціла колона машин: «Лендровер», «Опель Фронтера», дві «Ниви». Усі учасники виїзду були добре «упаковані»: подейкують, один з пасажирів іномарки навіть хвалився перед місцевими, показуючи їм дорогий тепловізор. Отриманими даними готові поділитися з поліцією».

Заступник начальника Бериславського відділення Національної поліції, майор Олександр Хомич у розмові з власкором «Голосу України» підтвердив, що про вбивство благородних оленів тут уже знають. «Триває перевірка, але особи браконьєрів ще не встановлено», — сказав Олександр Вікторович. Користувачі соціальних мереж пригадали також, що хтось з учасників розстрілу вирішив похизуватися: виклав у Інтернет фотографії скривавлених оленячих туш. Та після того як поліція й правозахисники узялися шукати браконьєрів, знімки хутко зникли. Тож крапки над «і» в цій обурливій історії ще далеко не розставили.

Фото: gopri.in.ua