У лютому українці заплатять рекордно низьку ціну за опалення не лише за цю зиму, а й за останні роки. Про це під час учорашнього брифінгу заявив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, наголосивши, що це результат роботи команди Президента, парламенту, уряду та багатьох чинників, які вплинули на такий розвиток подій.

За словами глави уряду, оскільки в лютому газ для надання комунальних послуг коштував менш як 4 тисячі гривень за тисячу кубометрів, то це дає змогу підприємствам теплокомуненерго знизити цифри в платіжках за опалення для деяких споживачів до 40 відсотків. «Тобто окремі споживачі отримають рахунок за лютий, який буде на 40 відсотків менший, ніж він був у лютому минулого року», — уточнив він.

Анонсуючи старт програми «Велике будівництво», прем’єр повідомив, що тепла зима дала змогу вже розпочати роботу. «За зиму ми підготували величезну кількість проектів, які сьогодні вже почали будуватися. Тепла погода сприяла тому, що проект Президента «Велике будівництво» зі спорудження багатьох соціальних інфраструктурних об’єктів та чотирьох тисяч кілометрів доріг, готовий до запуску», — сказав він, додавши, що будівельні роботи вже розпочалися на понад трьохстах об’єктах. «Це добрий заділ на майбутнє, і ми очікуємо, що цьогорічні плани з будівництва чотирьох тисяч кілометрів доріг, 100 шкіл, 100 дитсадків, 100 стадіонів та понад 200 приймальних відділень у лікарнях будуть реалізовані», — зазначив О. Гончарук, наголосивши, що всі необхідні ресурси — організаційні та фінансові — для цього є.

Інформуючи про підготовку до старту з 1 квітня цього року другого етапу медичної реформи, глава уряду зазначив, що внаслідок цього лікарям буде підвищено зарплату, а українці отримають гарантований пакет безплатних медичних послуг. «Довкола цього питання нині багато маніпуляцій, тож я хотів би внести ясність: це дуже правильна реформа, яка має запрацювати з 1 квітня. Вона приведе до того, що для окремих лікарів зарплату буде підвищено на 30 відсотків, а в деяких лікарнях навіть більше. І що найголовніше — вперше з’явиться справжня безплатна медицина за окремими послугами, які входять до гарантованого пакета», — наголосив О. Гончарук. А за місяць, що залишився до 1 квітня, уряд планує переглянути мережу опорних лікарень. «Вона планувалася досить давно і без конкретних розрахунків. На сьогодні Національна служба здоров’я отримала від усіх лікарських установ заявки і в нас є необхідні цифри, щоб розрахувати точну модель мережі опорних лікарень», — сказав прем’єр, зауваживши, що найближчим часом з цього питання проводитимуть відповідні наради з головами облдержадміністрацій та депутатами місцевих рад, щоб зняти всі побоювання щодо можливого закриття лікарень. «Ніхто нічого закривати не повинен», — заявив він.

Щоправда, журналістів більше цікавило питання, чи писав прем’єр заяву про відставку. «Я жодних заяв станом на цю хвилину не писав. Також багато знаю і чув, очевидно, що у нас будуть з цього приводу консультації з Президентом і парламентом, але станом на сьогодні я більше нічого коментувати не хочу», — сказав прем’єр.

Відповідаючи на уточнююче запитання щодо можливої відставки деяких міністрів, О. Гончарук зауважив, що нині справді йдеться про серйозне підсилення уряду. «Це командна ініціатива, яка залежить від Президента та парламенту. А яке буде фінальне рішення, я поки що не хотів би коментувати, бо воно ще обговорюється», — зауважив він.

Також представників ЗМІ цікавило, про що Олексій Гончарук розмовляв під час вечері з керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком, яку було зафіксовано на фотознімках. «Я щодня з кимось зустрічаюся, з кимось розмовляю, іноді, не повірите, з кимось вечеряю. Нічого особливого в цій розмові не було. Ми обмінялися думками стосовно того, що відбувається, обговорювали низку робочих питань. Нічого особливого, що я міг би окремо коментувати, не було», — зазначив прем’єр.