Фільм документальний і розповідає про розвиток української музики часів СРСР. Це насамперед історія, пов’язана з Володимиром Івасюком, Назарієм Яремчуком, Василем Зінкевичем та Софією Ротару.

Але це не тільки фільм про свідомих свого роду українських співаків, а й про нас, які прожили разом із ними ту епоху переслідування всього національного: від пісні, вірша до футболу. Про спротив радянської системи усьому новому, новаторським тенденціям у світовій музиці, яким дала прискорення британська «Бітлз». Погодьтеся, «Смерічка» Левка Дудківського мала не менший фурор у тоталітарній країні. Це був свіжий вітер з Карпат, який по-своєму виписував крах комунізму. Так само, як кожен забитий киянами м’яч у ворота «Спартака».

Фільм називається «Вусатий фанк», але він не легковажний, хоча теперішній молоді важко зрозуміти, в яких умовах тоді розвивалася щира українська естрада. Стрічка розповідає про історію «Смерічки», «Березня», «Дзвонів», «Водограю», «Світязя», «Беркуту», «Кобзи», «Арніки» та інших тодішніх українських колективів, котрі збирали аншлаги на всіх майданчиках від клубу до стадіону.