Експеримент запровадили після зимових канікул, попередньо порадившись з батьками учнів. Поки що його реалізують у початковій школі, де нараховується 11 молодших класів. До того ж обідають діти під легку музику. За словами директора СШ № 9 Валентини Капусти, кошти на харчування, як і раніше, виділяє міськрада з частковою доплатою батьків. Меню змінюється щоденно. П’ятницю, наприклад, називають молочним днем, бо переважають страви з молока та молокопродуктів.

Директор зазначає, що новий принцип ще й формує у дітей культуру харчування.

— Представники Держпродспоживслужби, ознайомившись з експериментом, назвали таке харчування санаторним, — каже директор департаменту освіти Вінницької міськради Оксана Яценко. — Також розширюється меню.

Для цього провели фестиваль. За його підсумками відібрали 36 страв для запровадження у шкільних їдальнях.

Як пояснила співрозмовниця, після завершення експерименту у початкових класах школи № 9 його запровадять і для старшокласників.

За таким принципом харчуються учні школи  № 4. Схожий проект під назвою «Мій вибір» реалізують у школі № 7. На черзі — запровадження новинки у школі № 12.

Першим навчальним закладом, де перейшли на обслуговування, коли учень сам обирає страву, стала школа № 6.

— Удосконалення системи харчування у школах та дитячих садочках — завдання комплексне, — наголошує міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — Шкільні кухні обладнали пароконвектоматами для приготування страв на пару, закупили їх за порадою лікарів, вони стверджують, що така їжа корисніша і сприяє зміцненню здоров’я дітей. У школах і дитсадках встановили очищувачі питної води. Та й меню і принцип обслуговування мають змінюватися. Все це разом позитивно впливає на здоров’я дітей і одночасно формує у них гастрокультуру.

Фото з сайту Вінницької міськради.