«Корупції в Україні стане менше, бо приватизація — це найефективніший крок до її подолання. Адже державні підприємства впродовж десятків років експлуатувалися в інтересах окремих людей, а збитки лягали на плечі платників податків», — сказав під час брифінгу прем’єр Олексій Гончарук.

Голова уряду нагадав, що загалом за 6 місяців до Фонду держмайна для подальшої приватизації вже передано 961 об’єкт, що в десять разів більше, ніж за попередні десять років. «За 6 місяців роботи ми передали 961 об’єкт на приватизацію. Для порівняння: з 2008-го по 2018 рік передано лише 93 об’єкти. Підприємства, які роками генерували корупцію і збитки, отримають нового ефективного власника та нові робочі місця», — зазначив він.

Серед переданих на приватизацію, зокрема, є такі великі державні компанії, як Перший київський машинобудівний завод (колишній завод «Більшовик»), Державна продовольчо-зернова корпорація, «Хліб України» та «Артемсіль України». Кажучи про Державну продовольчо-зернову корпорацію України, прем’єр зазначив, що це один із найбільших експортерів зерна та найбільший виробник борошна в Україні, але на папері чомусь збитковий та неефективний. До складу корпорації, зокрема, входить 47 елеваторів. «Завдяки приватизації підприємство зможе модернізувати свої потужності, створити нові робочі місця та сплачувати більше податків до Держбюджету», — вважає глава уряду.

Аргументуючи необхідність передачі на приватизацію ДП «Артемсіль України», прем’єр заявив, що це підприємство є штучною монополією, яка маніпулювала ціною на сіль в Україні. «За це воно було оштрафовано Антимонопольним комітетом на 3,14 мільйона гривень, а керівництво держпідприємства є фігурантом справ про хабарі у 800 тисяч гривень. Ми ставимо крапку в цій історії — ДП «Артемсіль» буде приватизовано на чесному та прозорому аукціоні», — зазначив О. Гончарук.

Іншими рішеннями уряд створив Офіс фінансового контролю та ліквідував п’ять міжрегіональних територіальних органів Держаудитслужби, запровадив принцип екстериторіальності під час погодження Держгеокадастром усіх видів документації із землеустрою. «Ідеться про усунення людського фактора під час розгляду документів та зменшення можливостей для корупції. Відтепер жодних надуманих відмов чи домовлянь, бо всі заявки за принципом випадковості потраплятимуть до будь-якого кадастрового експерта в країні», — наголосив прем’єр.

А щоб наші моряки не стикалися зі здирництвом та корупцією під час видачі документів, посвідчення особи моряка можна буде отримати за принципом «єдиного вікна» в центрах обслуговування «Моррічсервіс», що розташовуються в Одесі, Ізмаїлі, Херсоні та Маріуполі. З 1 червня цього року документи також видаватимуть ЦНАПи, а згодом уряд планує запровадити електронний сервіс для моряків.

Ще одна новація стосується запуску з квітня нинішнього року електронного сервісу, який дасть змогу оформлювати лікарняні листи онлайн, без потреби зайвий раз іти до лікарні. Після того, як лікар затвердить документ своїм електронним підписом, система автоматично надсилатиме інформацію про лікарняний роботодавцю та до Фонду соціального страхування.

Також учора в Кабінеті Міністрів відбулося підписання контракту між «Укравтодором» та турецькою компанією «Onur Taahhut» про будівництво багатостраждального мосту в Запоріжжі, спорудження якого розпочалося ще 15 років тому. Очікується, що роботи стартують уже наступного тижня, а через два роки об’єкт буде здано в експлуатацію.