Ми всі часто скаржимось на сірі будні та на поганий настрій, який заважає нам якісно працювати. Та чомусь усі забувають, що наше життя залежить лише від нас, і яким буде сьогоднішній день — сумний і пасивний чи продуктивний та яскравий на емоції — залежить також лише від нас. Тому ось вам декілька порад, як налаштувати себе на чудовий день, незалежно від того, понеділок це чи субота.

1. Ніколи не відкладайте будильник

Багато хто з нас має звичку заводити будильник не на один конкретний час, а на кожні 10—20 хвилин. Це заважає прокидатися в бадьорому настрої, адже через те, що ви постійно чули якісь зайві звуки і вам доводилось прокидатись і вимикати їх, ви вже з самого ранку нервуєте. А тоді ще випадково перевели час на довше, ніж потрібно, — і ось ви в такому нерадісному стані вже запізнюєтесь на навчання, роботу чи важливу зустріч. Невже ті декілька хвилин варті такого стресу? Тож краще дотримуйтесь табу на звичку «ще 10 хвилинок».

2. Не починайте день зі смартфону

Тільки розплющили очі, а рука вже тягнеться до телефону, щоб перевірити соціальні мережі? Знайома ситуація? Це неправильна вранішня дія. Найкраще одразу вставати, випивати склянку води, снідати та збиратись у справах. У вас буде ще купа часу за день, щоб потупитись в екран телефону...

3. Слухайте веселу музику і рухайтесь

Буває, що настрій зовсім нікудишній, і в такі хвилини ми чомусь звикли робити його ще гіршим, вмикаючи якусь неймовірно сумну музику, під яку хочеться сісти і плакати. Переборіть це бажання. Спробуйте ввімкнути щось драйвове — таке, що змусить вас рухатись. Танцюйте і думайте про щось світле — і ваш настрій стовідсотково розвидніється.

4. Вмійте зупинитись

У всіх бувають моменти, коли здається, що нічого не виходить, і в принципі нічого не хочеться. Ви сидите, опустивши носа, і нарікаєте на те, що все жахливо. Повірте, навіть якщо в такий момент ви будете себе дуже сильно змушувати щось зробити, нічого якісного з цього не вийде. Вмійте в такий момент зупинитись і зробити щось для себе. Наприклад, з’їсти шматочок шоколаду, почитати книжку чи навіть просто посидіти в тиші, не думаючи ні про що. Іноді перерва необхідна кожному.

5. Налаштовуйте себе на позитивні думки

Буває, що все гаразд, на вулиці гарна погода, а вам чомусь сумно. Ви думаєте про якісь незрозумілі речі, змушуєте себе вирішувати в голові не важливі нині питання і ще більше пригнічуєте себе. Наші думки — це найвпливовіший фактор, який задає тонус. Фільтрувати свої негативні думки — теж непросто. Тому заведіть звичку шукати зворотний бік медалі у будь-якій важкій ситуації. «Так, сьогодні іде дощ, зате волога потрібна деревам», «Так, я завалив іспит, зате буде нагода краще розібратись у матеріалі»... Позитива в житті буде набагато більше, ніж негатива. Тож кожна хороша думка — ваш крок до щасливого життя.

Євеліна ТУПІЧЕНКО (18 років), «Юнпрес».