У вівторок у Болгарії відзначили 142-гу річницю визволення країни від османського ярма. Масові заходи скасували у зв’язку із загрозою коронавірусу. Але це не зашкодило сотням болгар здійснити традиційний піший похід з Габрова до вершини гори Шипка, де відбувся вирішальний бій болгарських ополченців, яких підтримували солдати російської армії. У Софії зранку було освячено бойові прапори Болгарської армії, а ввечері небо над столицею спалахнуло святковим салютом.

3 березня прем’єр-міністр Бойко Борисов повідомив, що найкращим подарунком для всіх болгар стало отримання від «Газпрому» підписаного договору про постачання газу до країни, в якому передбачено зниження ціни на нього на понад 40%. Він наголосив, що важкі переговори про це велися з російською стороною майже сім місяців і лише завдяки диверсифікованості й конкуренції удалося добитися такої величезної знижки.

Пізніше керівник компанії «Булгаргаз» Ніколай Павлов поінформував, що ціни на газ знижені заднім числом, починаючи з 5 серпня 2019 року. Він оголосив, що запропонує державній комісії з енергетичного й водного регулювання, яка визначає ціни на енергоносії на кожний квартал, знизити вартість газу для болгарських споживачів теж на 40%, що дасть змогу болгарським виробникам конкурувати на міжнародних ринках, а також знизити ціни на опалення і гарячу воду для ТЕЦ, які працюють на природному газі. Поки що не відомо, чи знижуватимуться вони заднім числом.

Міністр енергетики Теменужка Петкова зазначила, що важливу роль у переговорах «Булгаргазу» і «Газпрому» відіграла Європейська комісія. «Завдяки втручанню Єврокомісії ми можемо сьогодні радіти цьому відмінному результату», — сказала міністр і назвала зниження ціни на газ російською компанією безпрецедентним.