Адже за рахунок пенсій велика кількість громадян нині не в змозі забезпечити собі гідне життя.

Днями на сайті уряду оприлюднено дослідження на запит депутата від лівої фракції у Бундестазі Сабіне Ціммерманн щодо отримання пенсій людьми, котрі відпрацювали відповідний до закону термін. У ньому йдеться, що 51,4% - 9,4 млн - німецьких пенсіонерів торік отримували менше 900 євро на місяць. Ще 58,6% мають менш як тисячу євро на місяць. Ці дані основані на розмірі пенсійних виплат після вирахування усіх внесків соціального забезпечення і до стягнення податків. На такі доходи людині похилого віку в Німеччині прожити дуже складно…

Тому чимало пенсіонерів, щоб поліпшити своє фінансове становище, продовжують працювати. А ті, хто не може знайти робоче місце, зокрема «полюють» на пластикову упаковку біля сміттєвих контейнерів чи в місцях масового відпочинку. Співчутливі до їхньої безвиході співгромадяни навіть розмістили спеціальні підвісні контейнери для пластикових пляшок на зупинках громадського транспорту, аби вони не нишпорили у відходах…

Але тих жителів ФРН, котрі невдовзі досягнуть пенсійного віку, вже нині непокоїть, яку саме пенсію вони отримуватимуть у майбутньому? Приміром, 60-річна мешканка Берліна, котра пропрацювала все життя офісною чиновницею і має вийти на пенсію за шість років, звернулася по консультацію до відомства Німецького пенсійного страхування із запитанням: «На яку пенсію я можу розраховувати в майбутньому?»

Хоч і була впевнена, що, маючи солідний трудовий стаж, ні в чому не знатиме нужди на пенсії. Утім, жінка помилялася. А від отриманої інформації не може оговтатися і досі. Консультант відомства пояснив, що вона може розраховувати на пенсію, котра становитиме 1 330 євро на місяць. Але після вирахування суми страхування на медичне обслуговування і догляд у старості пенсіонерці залишиться на прожиття усього 1183 євро. «Цієї пенсії мені ледь вистачить на нормальне життя, - поділилася вона в соціальних мережах. - Адже лише за оренду квартири я сплачую щомісяця 661 євро!»

Депутат від Партії лівих у Бундестазі Сабіне Ціммерманн вважає, що таку ситуацію можна вважати ще одним різновидом бідності в старості. На її думку, причина криється передусім у низькій заробітній платі багатьох працівників, особливо у сфері низькооплачуваних спеціальностей. Тому політик вимагає підвищення рівня середньої пенсії до 53% від середньої заробітної плати та підвищення мінімальної солідарної пенсії.

Утім, самого поняття «середньої» пенсії чи зарплати у ФРН узагалі не існує. Тому експерти вважають, що політики в такий спосіб лише намагаються більше заявити про себе, порушуючи в парламенті цю проблему. Адже, щоб реалізувати «середність» оплати, спочатку слід ухвалити низку законів, які врегулюють механізм її визначення, що, на думку фахівців, теж нереально.

Берлін.