На робочій зустрічі в Ужгороді представники асоціацій міжнародних автомобільних перевізників України і Угорщини за участі керівництва митних служб двох держав обговорювали, як прискорити і зробити комфортним перетин кордону, а також поглибити взаємодію митників у найжвавішому на заході пункті пропуску «Чоп-Загонь».

За словами в. о. начальника Закарпатської митниці Віктора Івануса, питання, які порушуються, не нові, але вкрай важливі й гострі як для українських громадян і перевізників, так і для іноземців. Незважаючи на те, що торік мало місце зменшення середньодобової кількості транспортних засобів, які перетинали державний митний кордон у пункті пропуску «Чоп-Загонь», але були дні, коли угорська сторона приймала протягом доби більше півтисячі транспортних засобів. Тож конкретно й детально мовилося про зменшення черг та збільшення дозволів для міжнародних перевезень.

— Плануємо започаткувати декілька пілотних проектів, які пов’язані з електронними чергами, що, на нашу думку, суттєво спростить перетин кордону. Як мінімум, особи, котрі прямують на виїзд з України, будуть чітко розуміти: на який час їм потрібно прибути, щоб без зайвого очікування почати процедури митного і прикордонного контролю. Як демонструє досвід Естонії, де електронні черги вже працюють, їх запровадження істотно покращує умови обслуговування на кордоні, — оптимістично налаштований заступник голови Державної митної служби України Роберт Зелді.

Учасники наради домовилися провести незабаром засідання групи експертів митних та прикордонних органів України й Угорщини з підготовки меморандуму про прискорення контрольних процедур та перетину державного кордону.

Ужгород.