Організатори щорічного Лейпцизького книжкового ярмарку, котрий мав відбутися 12—15 березня, повідомили про скасування цього заходу, а також фестивалю читання через поширення у країні коронавірусу. Тут очікувалося 2,5 тисячі експонентів і майже 300 тисяч відвідувачів.

Директор ярмарку Олівер Зілле та керівник експозиції Керстін Хайдеке повідомили, що за 70 років існування Лейпцизького форуму книги їм ще не доводилось ухвалювати таке складне рішення. «Це гірко для нас і для усієї книжкової індустрії, — написали вони на сайті ярмарку. — Але ми з нетерпінням чекатимемо в Лейпцигу учасників і гостей наступного року з 18 по 21 березня».

У Німеччині через поширення коронавірусу скасована низка також інших різноманітних культурно-мистецьких заходів. На вчорашній день тут було зафіксовано 188 випадків захворювання на підступну «корону» в 13 федеральних землях із 16. У багатьох регіонах закриті деякі школи та дитячі садки.

Тим часом ефективного способу убезпечитися від інфекції досі не знайдено.

Але щоб усе-таки захистити себе від зараження коронавірусом COVID-19, лікарі радять ретельніше дотримуватися правил особистої гігієни, якомога частіше мити руки з милом, користуватися дезінфікуючими засобами, обмежити контакти з уже зараженими людьми.

Приміром, саме це радить робити директор Інституту гігієни та медицини довкілля при клініці «Шаріте Берлін» професор Петра Гастмаєр. Вона назвала дотримання дистанції «ключовим моментом» у питанні захисту від захворювання. При цьому рекомендується обмежити контакти не лише з тими, хто захворів, а й з усіма, хто оточує. А також закликала відмовитися від традиційного в Німеччині ручкання.

А ось носіння респіраторних масок професор вважає неефективним засобом, пославшись на те, що це не мало сенсу ні в Китаї, звідки почалося поширення інфекції COVID-19, ні в Японії, де зростає кількість пацієнтів. Але якщо можливості помити руки з милом немає, то слід користуватися дезінфікуючими засобами, радить Гастмаєр. Вона також зазначила, що уповільнити поширення інфекції можливо, якщо під час кашлю і чхання прикривати ніс і рот бодай ліктем. Утім, так слід робити не лише під час поширення вірусів.

Берлін.